Na mnoha místech Evropy se připomíná konec 1. světové války

Před 92 lety v jedenáct hodin a jedenáct minut definitivně skončila první světová válka. Miliony obětí na bitevních polích i mezi civilisty připomenou dnes vzpomínková shromáždění na mnoha místech Evropy. Jedním z nich bude i belgické město Ieper známější ale jako Ypry. Právě tam Němci poprvé použili bojový plyn chlorin a později i yperit, který dostal jméno právě podle tohoto města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

1. Světová válka

1. Světová válka | Foto: public domain, autor neznámý 2

Každý rok se do Yprů sjíždějí členové spolků vojenské historie a někdy i veteráni z války, která předčila tu první v počtu obětí i hrůzách, které způsobila. Pro své padlé připravila letos Kanada vzpomínku v podobě promítání 68 tisíc jmen zabitých vojáků na zeď jednoho z domů v Yprech. Jména se budou promítat několik nocí.

Hlavní vzpomínkový obřad se odehraje u Menenské brány, kudy spojenečtí vojáci odcházeli na frontu. Hradební valy u brány budou pokryté umělými vlčími máky jako symboly bitevních polí. Trubači pak padlým zahrají poslední slavnostní nástup.

Své padlé si připomenou i Britové

U příležitosti výročí ukončení první světové války si oběti válek připomenou i Britové. V jedenáct hodin bude celá země držet minutu ticha. Lidé si tak připomenou všechny ty, kdo položili životy ve válečných konfliktech.

Tuto tradici zahájil král Jiří V. v roce 1919. Britská legie, organizace válečných veteránů, také pořádá sbírky pro invalidy a jiné sociálně slabší vysloužilce. Na prodej jsou vlčí máky za dobrovolný příspěvek. Letos legie počítá s výnosem 36 milionů liber.

Hlavní upomínková akce však bude v neděli, kdy královna a představitelé vlády položí věnce válečným obětem u kenotafu na ulici Whitehall v centru Londýna.

Pavel Novák, Milan Kocourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme