Na Ukrajině končí desetidenní příměří. V Luhansku se už ozývá střelba

Dnes večer v devět hodin středoevropského času uplyne příměří na východní Ukrajině, které jednostranně vyhlásil prezident Petro Porošenko před deseti dny. Pokud proruští povstalci nepřistoupí na podmínky mírového plánu, ukrajinské síly budou pokračovat v tzv. protiteroristické operaci. Přímo na místě je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kramatorsk, Ukrajina

Kramatorsk, Ukrajina | Foto: Martin Dorazín

Za hlavní úkol označil prezident Petro Porošenko obnovení kontroly nad ukrajinsko-ruskou hranicí a vytvoření desetikilometrového bezpečnostního pásma podél hranice.

Ještě před vypršením příměří se mají telefonicky spojit německá kancléřka Angela Merkelová a ruský, ukrajinský a francouzský prezident.

Merkelová, Hollande a Putin budou s největší pravděpodobností naléhat na Porošenka, aby příměří prodloužil, předešel tak okamžitému znovuzahájení bojů a umožnil konání rozhovorů v Doněcku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny sleduje přímo na místě zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

Radikálové ale klid zbraní porušují už teď, například v Luhansku se ozývá střelba. Ukrajinské dělostřelecké síly tam útočí na pozice obránců Luhanska. Ukrajinská armáda se pohybuje směrem k městu.

Polní velitelé v první linii dokonce tvrdí, že na místě vlastě žádné příměří neplatilo. Každý den se z jedné nebo druhé strany ozývala palba. Kdo však porušil příměří jako první, je velice těžké určit.

V Doněcku večer proruské síly ovládly další kasárny a část základny protileteckých vojsk, která disponují i mobilními raketovými komplexy.

Ustupující ukrajinští gardisté a příslušníci vojsk ministerstva vnitra na rozkaz ministra vnitra Arsena Avakova vyhodili do vzduchu muniční sklady. Obyvatelé okolních domů se ukryli ve sklepech. Třem stovkám ukrajinských vojáků se podařilo dostat z obklíčení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobné informace z východní Ukrajiny přináší zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

Žádné další velké nepokoje zatím hlášeny nejsou. Kolem Slavjansku a Kramatorsku se odehrály pouze menší incidenty.

V noci u Doněcku zemřel ruský kameraman, který na místo přijel s autobusem matek. Ty se snažily přemluvit své syny v ukrajinských kasárnách, aby je opustili a odešli na bezpečnější území. Z kasáren se ale ozvala střelba, při které kameraman zahynul.

Dostat se v těchto dnech z Doněcku do Luhansku, nebo opačně, je velice obtížné. Hlavní trasa prochází válečnými zónami, je tedy třeba ji složitě objíždět. Cestou je navíc rozestavěno množství kontrolních stanovišť, kde jsou všem projíždějícím kontrolovány doklady.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme