Napadený ruský novinář má za sebou druhou operaci

Ruský novinář Oleg Kašin za sebou má druhou operaci a je nadále ve vážném stavu. Politického reportéra respektovaného deníku Kommersant brutálně zbili neznámí útočníci v noci na sobotu. Policie vyšetřuje napadení jako pokus o vraždu. Ruští novináři žádají dopadení a potrestání útočníků, kteří reportéra přepadli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská federace

Ruská federace | Foto: Emanuel Macoun

Záběry přepadení známého novináře zveřejnil internetový portál Life News, pravost nahrávky zatím nebyla potvrzena. Video z průmyslové kamery zachycuje dva muže, kteří železnou tyčí zbili osobu přicházející k domu v centru Moskvy, podle všeho Olega Kašina.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu brutálně napadeného ruského novináře Olega kašina mluvila na Rádiu Česko moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Sám novinář, který utrpěl četná zranění včetně fraktury lebky, prodělal druhou operaci a je nadále na jednotce intenzivní péče.

Kromě fraktury lebky, čelisti, holení kosti má Kašin zlámané i prsty, což mnozí považují za demonstrativní zranění směřované proti tomu, aby nepsal.

Šéfredaktor deníku Kommersant Michajl Michajlin, který je přesvědčen, že útok souvisel s prací Olega Kašina, dnes má vypovídat před vyšetřovateli. Kašin podle něj v poslední době psal o ruské extrémistické scéně.

Ruský novinář Oleg Kašin | Foto: ČTK/AP

To, že útok přišel z této strany kvůli Kašinově práci svědčí podle jeho šéfa i to, že se na místě našli všechny osobní věci novináře, včetně peněženky, mobilu a dalších drahých věcí.

Novináři žádají vyšetření, napsali Medvěděvovi

Napadení vzbudilo v ruské novinářské obci pobouření, žurnalisté žádají otevřeným dopisem prezidenta Dmitrije Medvěděva o rychlé dopadení a potrestání útočníků. Prezident Medvěděv už v neděli nakázal hlavnímu prokurátorovi, aby na vyšetřování osobně dohlédl.

Kolegové zbitého žurnalisty nepochybují o tom, že útok se váže na Kašinovu práci a policie vyšetřuje napadení - jako pokus o vraždu. Jak ale v Moskvě zjistila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová, panují obavy, že pátrání - stejně jako v minulých podobných případech - nikam nepovede.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští novináři jsou případem pobouřeni a žádají vyšetření. Reportáž mezi nimi natáčela moskevská zpravodajka Lenka Kabrhelová.

„Novináře Olega Kašina zbili - žádáme dopadení útočníků a těch, kdo si čin objednali!" Plakát s těmito slovy si symbolicky předávají ruští novináři, fotografové ale i lidé jiných profesí. Symbolicky s ním stojí před hlavním sídlem policie v Moskvě. Právě tady za masivním železným plotem vyšetřovatelé řeší případ, který připomněl dávno známá fakta – že novinářská profese patří v Rusku k těm nejnebezpečnějším.

„V Rusku bylo loni zabito devět novinářů. Jsme třetí nejnebezpečnější zemí pro žurnalisty po Iráku a Afghánistánu, přitom tu nezuří válka. Pět desítek dalších lidí bylo napadeno a ani jeden čin přitom nebyl vyšetřen. O tom všem by prezident měl vědět," říká Alexej Venediktov, šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy - jednoho z nemnoha médií, která nabízejí alternativu k prokremelské rétorice.

Desítky novinářů, fotografů i lidí jiných profesí podepsaly apel vyzývající Dmitrije Medvěděva, aby se zasadil o rychlé dopadení a potrestání viníků, ale také o změnu klimatu ve společnosti, kde jsou novináři snadným a hlavně beztrestným terčem.

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme