Naštvaní Bulhaři chtějí svolat Velké národní shromáždění a přepsat ústavu

V bulharské Varně se protivládní protesty obracejí i proti tamnímu primátorovi, který je členem stejné strany jako předseda vlády. Přestože parlament odhlasoval demisi bulharského kabinetu, protesty nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádková policie v ulicích Sofie

Pořádková policie v ulicích Sofie | Zdroj: ČTK

Přímořská Varna je distribuční oblastí české energetické firmy Energo-Pro. I tato společnost se tak spolu s ČEZem a rakouskou EVN stala terčem útoků.

Pálila se jejich auta, útočilo se na jejich kanceláře... Všichni tři distributoři byli uprostřed hněvu demonstrujících davů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z bulharské Varny se přihlásil zvláštní zpravodaj Martin Ježek

ČEZ má jen tu nevýhodou, že je v Sofii, takže je nejvíc vidět. Ale i Energo-Pro se musí vyrovnávat s tím, že jsou lidé nespokojení s výší svých měsíčních účtů.

Demonstranti nyní požadují svolání takzvaného Velkého národního shromáždění. To je bulharský historický ústavní institut.

Je to velký parlament, kvůli jehož jedinému zasedání se musí vypsat volby. Je zhruba o třetinu větší než řádné Národní shromáždění. Jedině tento velký parlament může měnit ústavu.

Právě tu chtějí demonstranti novou, a proto žádají, aby se po dvaceti letech velký lidový parlament svolal.

V bulharských médiích se protesty odrážejí velmi dramaticky. V rádiu a televizi běží dlouhé a živé reportáže. Reportéři míří mezi protestující davy a natáčejí tam bez přípravy rozhovory s náhodnými lidmi. Snaží vždy najít i nějakého mluvčího protestu. Dlužno podotknout, že se jim to jen málokdy daří.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme