Největší potravinářská firma přiznala koňské maso ve svých výrobcích

Skandál s koňským masem vydávaným za hovězí už zasáhl i největší potravinářskou firmu světa. Společnost Nestlé podle deníku Financial Times stáhla z prodeje dva své produkty ve Španělsku a Itálii, když v nich našla stopy koniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hovězí lasagne od firmy Findus obsahovaly koňské maso

Hovězí lasagne od firmy Findus obsahovaly koňské maso | Zdroj: ČTK

Aféra vypukla v polovině ledna na britských ostrovech a v současné době se týká nejméně dvanácti zemí hlavně na západě Evropy. Varování dostali evropským systémem také veterináři v Česku. Koňské maso není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem.

Případ přitom podle agrárního analytika Petra Havla může ještě nabýt na rozměrech. „V okamžiku, kdy se postupně odhalují další a další články řetězce, tak je pravděpodobné, že skandál bude mít ještě širší rozměry,“ říká odborník.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře s koňským masem mluvili v Radiožurnálu agrární analytik Petr Havel a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka

Kvůli kauze se navíc do hledáčku zájmu dostávají i další souvislosti, jako je dohledatelnost původu živočišných surovin, ale také i úroveň kontroly v jednotlivých zemích, jak upozorňuje Havel.

Zatímco v Česku se ročně porazí jen několik stovek koňů za rok, naopak v Polsku, Francii nebo Bulharsku se poráží mnohem více a právě odtud se mohla nedeklarovaná konina dostat do masných výrobků.

„Také se to maso mohlo dostat do těch výrobků z porážek koní úplně mimo Evropskou unii. V tomto směru vyniká hlavně jihoamerický kontinent,“ upřesňuje expert. Za problematickou pak považuje skutečnost, že země původu nemají povinnost označovat maso jiné než hovězí.

Odborníci volají po lepší kontrole

Ani evropský systém varování by neměl ujít pozornosti. Tentokrát sice zafungoval včas, nedávné případy jako aféra s dioxiny, kdy se varování objevilo s velkým zpožděním, ukazují, že i na tom je nutné ještě zapracovat.

Na nutnost přezkoumání kontrolních mechanismů včetně systému včasného varování a kvality vyvážených potravin upozorňuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Podle něj by mohl pomoct například nový portál kvality potravin, kde by se upozorňovalo na nekvalitní dovozce a výrobce.

Evropou dál otřásá aféra s koninou. V řadě zemí je přitom populárním pokrmem

Číst článek

Zjistit původ koňského masa není jednoduché, stopy vedou z Francie a Německa, přes prostředníky na Kypru a v Nizozemsku až k farmářům v Rumunsku. Lasagne s koňským masem se mohly dostat i do Česka. Veterináři dostali zprávu evropským systémem rychlého varování.

Téměř 15 tisíc kusů z Lucemburska měla dovézt firma Bidvest, která prodává pod značkou Nowaco. Veterináři už odebrali vzorky a pozastavili distribuci do oběhu ve čtyřech krajích. Podle dovozce se ale do skladů v České republice podezřelá šarže nedostala. Zůstala u výrobce v Lucembursku.

Jana Vondráčková, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme