Němci sledují návštěvu svého prezidenta v Turecku

„Multi-kulti soužití je nesmysl", „Německo kvůli přistěhovalcům hloupne", „Integrace muslimů do německé společnosti se nepodařila" - to jsou jen některé výroky, které v posledních měsících rozpoutaly u našich západních sousedů bouřlivou debatu. Zapojil se do ní i prezident Christian Wulff, když v projevu k 20. výročí sjednocení země prohlásil, že islám je součástí Německa. I proto je teď v centru pozornosti jeho návštěva v Turecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita

Mešita | Foto: Klára Stejskalová

V Německu se s napětím čeká především na Wulffova řeč před tureckým parlamentem, kterou pronese jako vůbec první německý prezident. Určitě jí v Německu bude věnována mnohem větší pozornost než v samotném Turecku.

Téma integrace muslimů se v Německu v poslední době debatuje ze všech možných úhlů. V těchto dnech se nejvíce mluví o tom, zda má Německo vpustit na své území další přistěhovalce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soužití Němců a Turků mluvila berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová v Odpoledním Radiožurnálu

Oleje do ohně o víkendu přilil bavorský premiér populistickým výrokem, že pro lidi z cizích kultur tu už není místo. Prezident Wulff na to dnes reagoval v rozhovoru pro turecká média s tím, že nelze paušalizovat a nelze zobecňovat, že integrace se vůbec nepovedla.

V Německu se hodně mluví o tom, že řada přistěhovalců se odmítá učit německy, že se vůbec nezačlenila do německé společnosti a žije uvnitř své komunity. Ukázalo se to i před dvěma týdny při fotbalovém zápase Německo – Turecko, kdy turecká menšina dala jasně najevo, kterou zemi považuje za svou vlast.

I prezident Wulff, který se řadí k něm nejsmířlivějším politikům, trvá na tom, že lidé, kteří chtějí žít v Německu, musí ctít zákony této země a mluvit jejím jazykem. Jak ukazují výzkumy, procento žáků, kteří nedokončí školu nebo případně nedosáhnou na maturitu, je v turecké komunitě zdaleka nejvyšší.

Navíc tu lze sledovat trend, že právě lidé s nejvyšším vzděláním se začínají poměrně hromadně vracet zpět do Turecka, protože se v Německu jednak cítí diskriminovaní, a jednak turecká ekonomika zažívá boom, takže cítí příležitost. Za loňský rok se například vystěhovalo o 10 tisíc Turků víc, než se do Německa přistěhovalo.

Klára Stejskalová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme