Německá kancléřka Merkelová byla opět zvolena do čela CDU

Šestapadesátiletá německá kancléřka Angela Merkelová si upevnila pozici v čele CDU. Na sjezdu křesťanských demokratů v Karlsruhe byla na další dva roky opět zvolena do čela strany. Získala přes 90 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Kancléřka Angela Merkelová, přezdívaná německá „železná lady" byla poslední měsíce kritizována ze všech stran. Zdálo, že její éra v čele strany i vlády se pomalu chýlí ke konci. Na stranickém sjezdu německé CDU ale podle pozorovatelů Angela Merkelová ukázala, že stále neřekla své poslední slovo.

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila zpravodajka ČRo Klára Stejskalová, pro obhajobu funkce si Merkelová zvolila vášnivý projev plný emocí a útok na opozici, která je prý zcela mimo realitu a bojuje i proti tomu, co prosazovala. „Projev Angely Merkelové trval přes hodinu a po jeho skončení se dočkala desetiminutových ovací ve stoje,“ doplnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjezd německých křesťanských demokratů sleduje berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová.

Podle kancléřky neexistuje pro Německo lepší varianta než současná vládní koalice CDU, CSU a FDP. Zpravodajka v této souvislosti upozornila, že koalice sice v prvním pololetí nepůsobila příliš důvěryhodně - byla rozhádaná, čelila kritice, že není schopná plnit volební sliby, vysvětlit reformy - ale kancléřka po prázdninách nabrala nový dech.

„Ve svých projevech je rezolutní a snaží se nejen členy své strany přesvědčit, že Německu se daří, že ekonomika roste, stejně tak i export, klesá nezaměstnanost. Odmítá také kritiku ze zahraničí. Německo podle ní bojuje za své zájmy,“ uvedla zpravodajka.

Pozice Merkelové není neotřesitelná

Připomněla, že kancléřka Merkelová při hlasování získala 90,4 procent hlasů, což je méně než v roce 2008, ale je to pohodlná pozice, ovšem minimálně do března.

„V březnu se totiž konají volby v Bádensku-Würtenbersku, kde jsou křesťanští demokraté při moci 57 let. V tuto chvíli však touto spolkovou zemí otřásá boj o nádraží ve Stuttgartu. Kancléřka proto zemské volby označila za referendum o současné vládě,“ přiblížila.

„Pokud by CDU v Bádensku-Würtenbersku volby prohrála a musela odejít do opozice, určitě by se otázka nástupnictví po Angele Merkelové stalo v tu chvíli aktuální,“ vysvětlila zpravodajka.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme