Německo chce zpřísnit azylový zákon a urychlit vracení migrantů z Balkánu

Berlín chce snížit počet příchozích migrantů z Balkánu. Německý kabinet schválil zákon, který má urychlit proces navracení lidí, kteří nemají nárok na azyl, zpět do jejich vlasti. Týká se to hlavně těch, kteří přijíždějí z Albánie, Kosova a Černé Hory. Norma by měla ale také uspíšit azylové řízení a zjednodušit zřizování uprchlických center.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti překročili u města Freilassing německo-rakouskou hranici a čekají na registraci

Migranti překročili u města Freilassing německo-rakouskou hranici a čekají na registraci | Zdroj: Reuters

Zatímco Německo upevňuje svou azylovou politiku, Rakousko se obává, že se kvůli tomu na jeho hranicích bude shromažďovat až příliš mnoho běženců.

Německo totiž už obnovilo hraniční kontroly a omezilo také některé vlakové spoje z Rakouska, aby příliv cizinců zpomalilo. Stovky migrantů denně proto u Salzburku překračují hranice jinými způsoby.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová zdůraznila, že Vídeň chce stále úzce spolupracovat s Berlínem. V případě, že by úřady nápor imigrantů nezvládaly, by ale Rakousko podle ní mohlo přistoupit k dalším opatřením včetně zavedení hraničních kontrol nebo použití síly.

„To by nás v Rakousku čekala spousta práce a byla by potřeba rychlá reakce Evropy. Jinak bychom měli pouze dvě možnosti – pokračovat jako doposud, nebo zavést přísné kontroly na hranicích. V takovém případě nevylučuji, že budeme muset použít i násilí,“ uvedla ministryně.

Pavlína Nečásková, mka, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme