Německo hledá odpovědné za smrt 19 lidí při Loveparade

Špatný odhad organizátorů patrně zavinil sobotní tragédii na Loveparade v německém Duisburgu. Ukazují na to první výsledky vyšetřování. Areál, ve kterém se akce měla konat, totiž počítal jen se zhruba 700 tisíci návštěvníků. Festival taneční hudby, který se konal v rámci oslav Evropského města kultury, jich ale přilákal nejméně dvakrát tolik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékaři po evakuaci raněných

lékaři po evakuaci raněných | Zdroj: ČTK

Technopárty v německém Duisburku skončila obrovskou tragédií. Podle aktuálních informací si tlačenice, která vznikla včera vpodvečer při příchodu statisíců lidí na elektronickou show, vyžádala 19 obětí a více než 340 zraněných. Německo je zcela otřeseno. Radnice v Duisburgu podle mnohých zcela ignorovala hlasy, které varovaly před možným nebezpečím.

K tragédii došlo, když tisíce lidí mířily na závěrečné představení. A jiní naopak scénu opouštěli, uvázli v tunelu, který byl jedinou vstupní branou. Policie navíc z jedné strany uzavřela vchod, protože prostor před starým nákladovým nádražím, kde se technoparty konala, byl už přeplněný.

Panika a šok

Lidé, kteří uvízli v tunelu, se snažili z vedra uniknout, šplhali nouzovými východy vzhůru, tlačili se ven. Bilance tragédie je hrozivá a Německo je v naprostém šoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neštěstí v německém Duisburgu informuje tamní zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Výpovědi zúčastněných mluví o šíleném strachu, o naprostém pekle, které si prožili. Okamžitě po neštěstí se objevily kritické hlasy, že prostor byl pro více než milion návštěvníků příliš malý.

Mezi účastníky byli převážně mladí mezi 18 až 25 lety. Když se rodiče snažili zjistit jejich stav, vypadla v Porúří telefonická síť, hluboko do noci panoval ve městě chaos, samotná technoparty skončila až po půlnoci.

Veřejnost žádá potrestání organizátorů. Těm se akce zcela vymkla z rukou. Kritika míří i směrem k policii, která se podle mnohých chovala velmi agresivně a uzavřením vchodu přispěla ke smrtící panice.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Technoparty vznikla v Berlíně v roce 1989

Loveparade dlouhé roky patřila k Berlínu. Pořádala se tam od roku 1989. Postupně však rostly náklady a město to stále více zatěžovalo. Před třemi roky se akce ujalo Porúří. Pro nejprůmyslovější oblast Německa to bylo vítanou příležitostí se prezentovat i jako hostitel kulturních akcí.

Postupně se akce konala v Essenu či Dortmundu. Letošní akce byla součástí přehlídek a kulturních aktivit, které pořádá Ruhr, tedy Porúří jako letošní Evropské město kultury a příští rok Gelsenkirchen.

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme