Německo oslavuje. Vládnoucí CDU se sešla na mimořádném sjezdu

Sjednocení Německa vnímá někdejší kancléř Helmut Kohl za jeden z nejšťastnějších momentů svého života. Kancléř sjednotitel to dnes prohlásil na mimořádném sjezdu CDU, jehož byl čestným hostem. Právě před dvaceti lety se konal poprvé sjezd znovusjednocení Křesťanskodemokratické unie, jejíž byl tehdy Kohl předsedou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl | Foto: Jan Peter Kasper

V centru Berlína se začalo slavit. U Braniborské brány se střídají na pódiu rockové a jazzové kapely i lidové soubory. Ulice od Braniborské brány se proměnila v jednu velkou pěší zónu s obchůdky a stánky. Berlíňané i turisté mohou po další tři dny slavit výročí znovusjednocení.

„Nevnímám, že by bylo východní nebo západní Německo. Jsme jedna země, určitě je co slavit,“ říká starší pán, který se do Berlína přistěhoval z Dortmundu. „Myslím, že za deset let na tom už budeme stejně,“ soudí další návštěvník slavností.

Na sjezdu CDU mezitím kancléř sjednotitel varuje před společností rozdělenou na chudé a bohaté a vzdělané a nevzdělané. To je podle něj problém současnosti, i když jak přiznává, i na území někdejší NDR si zatím na slíbenou kvetoucí krajinu musí ještě chvíli počkat.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme