Nespokojení Řekové ignorovali volby. Čekají je další škrty

Řekové podpořili tvrdá úsporná opatření socialistické vlády. Vyplývá to z výsledků druhého kola místních a regionálních voleb. Socialisté zvítězili v 8 ze 13 řeckých regionů, jejich kandidát vyhrál i souboj o athénskou radnici, kde doposud vládli konzervativci. Podle řeckých médií ale na jednoznačnou podporu obyvatel nemůžou spoléhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Papandreu ve volební místnosti

Řecký premiér Papandreu ve volební místnosti | Zdroj: ČTK

Řecké volby poznamenala rekordně vysoká neúčast voličů. K hlasování nepřišla víc než polovina občanů. Srovnání se sedmdesátiprocentní účastí v parlamentních volbách před třinácti měsíci je alarmující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z Atén informuje o volbách zpravodaj. O. Houska

„Ve volbách tedy zvítězila ‚mlčící většina‘ nespokojených občanů, která vládní reformy rozhodně nepodporuje,“ hodnotí přímo z Athén zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Řecku Ondřej Houska. Premiér Georgios Papandreu přesto zdůraznil, že úspěch jeho socialistů znamená souhlas s tvrdými reformami.

Zavázal se, zadlužené Řecko během příštích tří let postaví na nohy. Řekové se teď zřejmě musí připravit na další kolo úspor. Schodek státního rozpočtu za rok 2009 byl totiž ještě zhruba o dvě procenta vyšší, než se doposud myslelo.

„Premiér Papandreu před volbami prohlásil, že už se Řekům nebudou zvyšovat daně ani se nebude propouštět mezi státními zaměstnanci. To znamená, že prostor pro další škrty je potom dost omezený a dá se čekat, že to budou investiční výdaje a podobně,“ informoval z Athén Ondřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Řecku informoval v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko Ondřej Houska.mp3

Média se shodují na tom, že nehledě na volební vítězství není podpora vlády příliš velká. Rekordní volební neúčast prý navíc svědčí o znechucení lidí ze stavu země.

Do Athén přijíždí mise evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu, která má s řeckou vládou rozhodnout, co dál. Komunisté proti úsporné politice už na dnešní podvečer svolali do centra Athén velkou demonstraci, kam přišly tisíce lidí.

Před řeckým parlamentem v centru Athén se pomalu scházejí demonstranti. Demonstraci organizuje řecká komunistická strana, ale očekává se, že se jí zúčastní tisíce lidí z celého politického spektra. Cílem je vyjádřit nespokojenost s tím, že Řecko škrtá ve svém rozpočtu a za to dostává peníze od mezinárodních institucí. Podle demonstrujících je to mezinárodní diktát nad Řeckem.

Případný řecký bankrot by pocítily především banky z Německa a Francie. Podle šéfa prestižního německého institutu Ifo Hanse-Wernera Sinna musí Řekové přistoupit k restrukturalizaci dluhů, tedy vyhlášení státního bankrotu. Důvodem je už nezvládnutelná výše dluhů a z nich plynoucích úroků.

Milan Kopp, Ondřej Černý, Ondřej Houska, Lucie Maňourová, Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme