Nobelova cena pro EU? Čekám na rozumné vysvětlení, říká Lech Walesa

Rozhodnutí udělit Nobelovu cenu za mír Evropské unii mnohé zaskočilo. Například laureát ceny z roku 1983, bývalý polský disident a pozdější prezident Lech Walesa byl nemile překvapen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý polský prezident Lech Walesa

Bývalý polský prezident Lech Walesa | Foto: Charles Rex Arbogast | Zdroj: ČTK

Walesa takový verdikt nečekal. Raději by prestižní ocenění udělil konkrétní osobě než organizaci. Podle něj sice Evropská unie mění svět, ale to je jejím posláním a obrazně řečeno za to bere peníze.

Konkrétní bojovníci za lidská práva se ale obětují kvůli idejím. A takových lidí je na světě podle Walesy pořád hodně.

Nobelovu cenu za mír získala Evropská unie. Rozhodnutí bylo jednomyslné

Číst článek

„Není mi to rozhodnutí úplně jasné, jsem nemile překvapený, ale komentovat verdikt výboru nebudu. Počkám si ale na rozumné vysvětlení, proč zrovna Evropská unie,“ řekl Polskému rozhlasu Lech Walesa.

On sám získal Nobelovu cenu míru v roce 1983 jako lídr nezávislého odborového hnutí Solidarita. Cenu si ale nemohl v Oslu osobně převzít, protože by mu komunistický režim neumožnil vrátit se domů.

Petr Vavrouška, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme