Řecký prezident jedná s vítězem voleb o sestavení nové vlády

Řekové si vybrali eurozónu. Vítězem předčasných voleb je proevropská Nová demokracie, která chce udržet zemi v klubu platícím eurem a pokračovat v reformách. Lídr Nové demokracie chce sestavit vládu co nejdříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf konzervativců z Nové Demokracie Antonis Samaras

Šéf konzervativců z Nové Demokracie Antonis Samaras | Zdroj: Reuters

Vítězem předčasných voleb je proevropská Nová demokracie. Ta těsně porazila radikální levicovou koalici Syriza, která v předvolební kampani slibovala, že přestane platit dluhy a vypoví dohody s evropskými institucemi.

„Výsledek řeckých voleb je vítězstvím pro celou Evropu," prohlásil Antonis Samaras poté, co bylo zřejmé, že jeho Nová demokracie vyhrála klíčové volby. Samaras ve svém povolebním projevu zdůraznil, že Řecko zůstane součástí eurozóny a že dostojí svým závazkům.

Vyzval ostatní strany, aby se podílely na vládě národní spásy. Řecko potřebuje nutně vládu. Na žádná další dobrodružství podle Samarase není čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové řecké vládě mluvili ve Světě o osmé spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu a zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák

Antonis Samaras by chtěl mít koalici domluvenou už dnes. Bude ale samozřejmě záležet na dnešních koaličních jednáních. Socialisté ze strany Pasok sdílí v evropských otázkách stejné názory jako konzervativci.

Tyto dvě strany by měly v parlamentu pohodlnou většinu. Socialisté ale možná budou trvat na tom, aby v nové vládě byly další strany. V tom případě se mohou koaliční jednání ještě protahovat. To si ale v Řecku nikdo nepřeje.

„Rýsuje se i jedna další možnost: malá strana Demokratická levice hovoří o tom, že by podpořila vládu, protože je nutné, aby byla vláda sestavena. Konzervativci se socialisty by ovšem měli už i tak většinu, asi 162 křesel v parlamentu ze 300, takže by jim to stačilo. Samaras se ale bude snažit o to, aby měl podporu i té menší strany,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu.

Strany Nová demokracie a Pasok se shodují v zásadních ekonomických programech. Jsou rozhodnuty, že program budou plnit.

„Lídři obou stran ale hovoří o tom, že by chtěli jednat o určitém vylepšení programu a podmínek plnění, aby Evropa prodloužila lhůtu programu. Pokud se do koalice dostane Demokratická levice, bude se snažit o to, aby došlo ke změkčení. I z Evropy se ozývají hlasy, že v této fázi je to dokonce možné,“ říká Dorňáková-Stamu.

Většina Řeků dala přednost setrvání v eurozóně před přísliby sociálních jistot

Číst článek

Strana radikální levice Syriza skončila ve volbách druhá, v těsném odstupu za vítěznou Novou Demokracií. Syriza před volbami slibovala voličům konec škrtů. Její lídr Alexis Tsipras už v noci na dnešek uznal porážku a poblahopřál konzervativcům k vítězství.

Zároveň zdůraznil, že velká část Řeků ukázala ve volbách dvakrát po sobě velmi jasně, že nesouhlasí s úsporným programem, který po Řecku vyžadují evropské instituce spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Syriza podle Tsiprase přechází do opozice. Za Syrizou stojí zejména mladší voliči. Na ně krize doléhá nejvíc. 50 procent mladých Řeků je bez práce.

Evropa si oddechla. Na dlouho?

Evropa si po oznámení výsledků řeckých voleb oddechla. S napětím čekaly na rozhodnutí voličů akciové trhy. Hlavní evropské burzy posílily o 1,3 až 1,7 procenta. Rostou burzovní indexy v Německu i ve Francii, stejně jako index Euro STOXX.

Předseda Evropské komise Barroso i unijní prezident van Rompuy věří, že v Aténách se rychle vytvoří nová vláda.Výsledek hlasování ocenili také němečtí politici, kteří ale už do Atén vzkazují, že nová vláda konzervativců musí pokračovat v reformách.

Eurozóna i Evropská komise vítají výsledky řeckých voleb zatím opatrně

Číst článek

Ministr financí Schäuble považuje výsledek voleb za souhlas s pokračováním reforem. Podle ministra hospodářství se Řekové zachovali odpovědně. Šéf diplomacie Westerwelle vzkázal do Atén, že nemohou počítat s tím, že by už uzavřené dohody byly smeteny ze stolu, podstatné změny jsou podle něj nemyslitelné, maximálně se dá jednat o postupném zavádění reforem.

Podle německých komentátorů si může Evropa vydechnout, otázkou ovšem je, na jak dlouho.

Nová demokracie získala skoro 30 procent hlasů. Koalice radikální levice Syriza 27 procent a tradiční socialistickou stranu Pasok volilo víc než 12 procent Řeků.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Pavel Polák, Michaela Vydrová, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme