Nový polský prezident dnes složí přísahu

Polsko bude mít ode dneška oficiálně nového prezidenta. Po tragické dubnové smrti Lecha Kaczynského si Poláci ve volbách zvolili Bronislawa Komorowského. A ten dnes slavnostně složí přísahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská republika

Polská republika | Foto: Emanuel Macoun

Inaugurace se obejde bez účasti široké veřejnosti. Do budovy polského Sejmu dnes zamíří poslanci, senátoři a významní hosté. Neměli by chybět ani předchozí polští prezidenti Lech Walesa a Aleksander Kwašniewski; pozvánku dostal také symbol komunistického režimu Wojciech Jaruzelski.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přísahu nového polského prezidenta bude ve Varšavě sledovat zpravodaj Petr Vavrouška.

Hlavní neznámou je ale to, kdo se skutečně dnešního ceremoniálu nezúčastní. Je to totiž téměř polská tradice. Když například v roce 1993 skládal přísahu první nekomunistické prezident Lech Walesa, tak nepozval svého předchůdce generála Jaruzelského.

Obdobná situace se opakovala o pět let později, když se stal prezidentem tehdy mladý Alexandr Kwasniewski a poražený ve volbách, právě Walesa, odmítl přijít na inauguraci. Tentokrát se spekuluje, jestli se na slavnosti objeví lídr opozice Jaroslaw Kaczynsky, bratr zesnulého prezidenta.

Prezidentská lóže ale bude prázdná. Tragicky zesnulého Lecha Kaczynského bude připomínat pouze jeho černobílý portrét a černá stuha.

Projev nové hlavy státu bude trvat zhruba půl hodiny. Slavnostní přísahu doprovází také řada tradičních rituálů. Bronislaw Komorowski bude sedět v křesle s vyřezávaným orlem, symbolem Polska.

Slova přísahy může zakončit větou: K tomu mi dopomáhej Bůh, kterou ale například levicový politik Aleksander Kwašniewski před lety vynechal. Podle posledních průzkumů si zhruba šedesát procent Poláků myslí, že nový prezident svou roli zvládne.

Petr Vavrouška, Martina Mašková, Marika Táborská, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme