Obyvatelé Luhansku a Doněcku na východě Ukrajiny chtějí nezávislost, Kyjev referenda neuznává

Pro samostatnost Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se údajně vyslovilo 96 procent voličů. Konečné výsledky nědělního referena oznámil šéf místní volební komise Alexandr Malychin. Podobně jednoznačně skončilo hlasování také v Doněcké oblasti. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov mezitím označil referenda za frašku, za nezákonná je považuje i Západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasovacích lístků v Luhansku

Sčítání hlasovacích lístků v Luhansku | Zdroj: Reuters

Podle volební komise se k volebním urnám v Luhanské oblasti dostavily tři čtvrtiny oprávněných voličů. Také v Doněcké oblasti prý hlasovalo bezmála 75 procent voličů.

„Pro hlasovalo 89,07 procenta, proti hlasovalo 10,19 procenta. Můžeme to brát jako konečné výsledky, i když ještě musíme počkat na přepočítání hlasů v jednotlivých komisích,“ uvedl předseda tamní separatistické volení komise Roman Ljagin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy na referenda o nezavilosti východu Ukrajiny shrnuje redaktor Martin Ježek

Na Kyjev, členské země Evropské unie i na Spojené státy to však nepůsobí důvěryhodně. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prohlásil, že Kyjev referendum na východě Ukrajiny neuzná.

"Hlasování pod hlavněmi samopalů nebude právně závazné," řekl prezident. "Fraška, kterou teroristé a separatisté označují za referendum, není ničím jiným než propagandistickou zástěrkou vražd, únosů, násilností a dalších těžkých zločinů," dodal.

Ukrajinci žijící a pracující v Praze dokonce v rozhovoru pro Radiožurnál odmítli hlasování na východě Ukrajiny nazvat referendem. Mezi nimi i baletní sólistka Národního divadla Ivanka Ilienková.

„Jak může proběhnout referendum, když tam chybí pozorovatelé, když chybějí seznamy voličů, když volební lístky tiskne doma někdo na printeru, když jejich množství kolísá neskutečným způsobem,“ upozornila.

Spojené státy odsoudily referendum o nezávislosti regionů na východě Ukrajiny

Číst článek

Nedělní hlasování doprovázely ozbrojené střety, chaotická organizace a řada neregulérností. Nebyli tam nezávislí pozorovatelé, proto nelze výsledky ověřit.

Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin přesto prohlásil, že oblast co nejdříve po zveřejnění výsledků ustaví svou vládu a další správní orgány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Doněcka se do vysílání Radiožurnálu přihlásil zvláštní zpravodaj ČRo Alexander Tolčinský

Že by Donbas vůbec neměl být samostatný, si myslí i ukrajinský podnikatel žijící v České republice Volodymyr Kyrnyckyj. „Nikdy Donbas nebyl nějaká ruská zem. Je to jenom představa ruského vedení o odtržení části Ukrajiny do Ruska,“ podotkl.

Volodymyr Kyrnyckyj si myslí, že i když to tak nevypadá, do roka bude na východě Ukrajiny klid. Podle něj je teď klíčové uspořádat prezidentské volby, a to i v těch oblastech, které se snaží o nezávislost. Pak podle podnikatele bude na Ukrajině klid.

Prezidentské volby nebudou, tvrdí separatisté

Separatisté to vidí jinak. O volbách ve svých oblastech nechtějí ani slyšet. To potvrdil Roman Ljagin, předseda doněcké volební komise.

„Už teď mohu konstatovat, že ukrajinské prezidentské volby v Doněcké oblasti nebudou. Bylo by nesprávné a nelogické, aby se na území Doněcké republiky vybíral prezident Ukrajiny,“ tvrdí Ljagin.

Hlasující obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti přivedl k urnám ve vysokém počtu především strach ze zhoršující se bezpečnostní situace. Střety mezi ozbrojenými proruskými separatisty a jednotkami věrnými ukrajinské vládě v minulém týdnu připravily o život desítky lidí.

Spojení s Ruskem není podle místního tisku hlavním cílem obyvatel. Těm jde především o nezávislost na ukrajinské vládě, jejíž ozbrojené složky považuje za okupační.

Nabízejí se tři možné varianty vývoje - málo pravděpodobná ruská invaze, vleklá občanská válka nebo nevyhraněný statut, jako má ruskojazyčné Podněstří, které je stále oficiálně součástí Moldávie, tamní vláda ale na dění v regionu nemá prakticky žádný vliv.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Alexander Tolčinský, Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme