Obyvatelé Stuttgartu protestují proti stavbě nádraží

Nové srdce Evropy - tak pojmenovali architekti projekt grandiózní stavby stuttgartského nádraží. Obyvatelé města se snaží jeho výstavbě zabránit a jejich protesty jsou den ode dne ostřejší. Na dnešní podvečer svolali do bádensko-würtenberské metropole další protestní mítink.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stuttgart.

Stuttgart. | Foto: Klára Stejskalová

Asi stovka demonstrujících strávila před nádražím celou noc, kterou si krátila zpíváním protestsongů. "Půjdeme si stěžovat do Bruselu," vyzýval možná s nadsázkou jeden z protestujících. Ráno byla na místě ještě asi stovka demonstrujících. Protestujícím vyjadřují podporu i kolem projíždějící auta. Lidé chtějí protestovat i v dalších dnech, chystají také vytvořit obří živý řetěz. Situace je jinak na místě poklidná.

Přehrát

00:00 / 00:00

nádraží.mp3

Právě komisař pro energetiku Günther Oettinger jako bývalý předseda zemské vlády stojí za megalomanským projektem, který má spolknout minimálně čtyři miliardy eur. Lidem se kromě jiného nelíbí to, že některé části projektu byly veřejnosti utajeny, navíc v době, kdy si všichni utahují opasky, se stavba navíc podle všeho poměrně prodraží.

Stuttgart. | Foto: Klára Stejskalová

Supermoderní nádraží by mělo být celé pod zemí. Kvůli tomu musí být v centru města vybouráno 33 tunelů. Vykáceny navíc musejí být také dvě stě let staré lípy. Obyvatelé Stuttgartu se tak snaží vlastními těly zabránit stavařům v práci.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme