Sledovali jsme ONLINE: Střety v Kyjevě už si vyžádaly nejméně sedm desítek obětí

VIDEOPŘENOSY Z MAJDANU UVNITŘ ČLÁNKU. ROZHLASOVÍ REPORTÉŘI PŘÍMO V CENTRU DĚNÍ. Krvavé boje v ukrajinské metropoli pokračovaly i ve čtvrtek, až večer se situace zklidnila. Celkem si střety od úterý vyžádaly nejméně sedm desítek obětí. Prezident Janukovyč i opozice o situaci jednají s ministry zahraničí Francie, Polska a Německa. K žádné dohodě zatím nedošlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouliční boje v Kyjevě. Náměstí Nezávislosti

Pouliční boje v Kyjevě. Náměstí Nezávislosti | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle ukrajinského ministerstva zdravotnictví by v Kyjevě mělo být celkem 75 mrtvých, opozice uvádí víc. Další zranění navíc stále bojují o život.

V centru metropole bylo na 30 tisíc demonstrantů. Podařilo se jim znovu ovládnout velkou část města, kterou v minulých dnech kontrolovali těžkooděnci. Večer se situace uklidnila.

Dav večer čekal na výsledky jednání politiků. S prezidentem Janukovyčem jednali v Kyjevě ministři zahraničí Francie, Německa a Polska. Ministry nejprve ochranka z ohrožené oblasti odvezla, později se ale do prezidentského sídla vrátili. Evropští emisaři se snažili Janukovyče přesvědčit o nutnosti příměří a dialogu s opozicí.

O Ukrajině jednala také Evropská unie. Ministři zahraničí zemí EU se dohodli, že přijmou sankce vůči osobám zodpovědným za násilí na Ukrajině. Hrozí jim zmrazením majetku a odmítnutím udělení cestovních víz.

K jednacímu stolu zasedl i ukrajinský parlament, kde ovšem chyběla většina poslanců vládnoucí Strany regionů. Poslanci odhlasovali „konec protiteroristické operace“, zákaz používání střelných zbraní a stažení bezpečnostních sil zpět do kasáren.

espreso.tv - přímý přenos z Majdanu

Noc na dnešek se v Kyjevě obešla bez větších násilností. Mohlo za to příměří dojednané předáky opozice a prezidentem Viktorem Janukovyčem. Hlava státu na dnešek vyhlásila den smutku za oběti střetů mezi demonstranty a policií.

Ministerstvo vnitra obvinilo z odpovědnosti za zmařené příměří pravicové radikály. Jejich maskovaní bojovníci prý na policii zaútočili palbou ostrými náboji.

Radio Svoboda - přímý přenos z Majdanu

Ukrajinci by měli usednout ke kulatému stolu, navrhuje německý prezident Gauck

Číst článek

Nepokoje zažívá i Lvov

Nepokoje se rozšiřují i do dalších regionů Ukrajiny. Centrem protivládního odporu na západě země je město Lvov. Oblast včera vyhlásila nezávislost na vládě prezidenta Janukovyče.

Neznámí útočníci v centru města napadli policejní budovy, ruský konzulát i kliniku, kde se léčí zranění opoziční aktivisté. Tamní aktivisté sledují dění v hlavním městě na velkoplošné obrazovce. V Kyjevě mají dokonce vlastní korespondentku.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní účet 2000537915/2010

Pohled na vchod do místní univerzity naznačuje, na čí straně město stojí.

„Na plotě je vyvěšená evropská vlajka, kolem ní je řada plakátů, které vyzývají k podpoře Euromajdanu. Jsou tu slogany, jako například ‚Vyneste smetí do koše‘ nebo ‚Chceme žít v čisté zemi‘," říká Bouda.

Studenti se ale chtějí vyhnout násilí. Distancují se od radikálních skupin, které vyvolávají střety s policií a kvůli kterým se na opoziční protesty snáší kritika nejen od vlády a Ruska, ale i západních politiků.

Ozbrojené střety v centru Kyjeva - mapa | Foto: ČTK

Nepokoje na Ukrajině | Foto: Český rozhlas

V centru Prahy demonstrovaly tisíce lidí proti násilí v Kyjevě

Číst článek

Milan Kopp, Martin Dorazín, ČTK, Michaela Vydrová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme