Papež během vánoční mše vyzval k návratu k základním životním hodnotám

Křesťané dnes slaví narození Ježíše Krista. Boží hod vánoční většinou tráví v rodinném kruhu, mnozí pak vyrazili na pouť do palestinského Betléma, kde se podle tradice Syn Boží narodil. Nejvíce jich ale zamířilo do Říma, kde papež pronese poselství Urbi et Orbi (Městu a světu). Už o půlnoci František sloužil v bazilice svatého Petra tradiční vánoční mši.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

Papež František během letošní vánoční mše věřící vyzval především k návratu k základním lidským hodnotám.

"Ve společnosti tak často poznamenané konzumerismem a bohatstvím, extravagancí a sebestředností, nás toto Dítě vyzývá, abychom jednali střídmě, vyrovnaně a pevně," prohlásil papež s odkazem na Ježíška narozeného v chudobě v jesličkách.

Právě on by měl věřící inspirovat v jejich životech, dodal František. Vyzdvihl i hodnoty, které jsou hlavními body jeho papežství.

"V kultuře lhostejnosti, která nezřídka přechází v nemilosrdnost, bychom spíš měli žít zbožný život, plný soucitu a milosrdenství," zdůraznil papež.

Papež František sloužil ve Vatikánu půlnoční mši | Foto: Reuters

Mše se zúčastnilo asi deset tisíc lidí a ve Vatikánu i v jeho okolí panovala přísná bezpečnostní opatření. Každý z účastníků mše musel projít detektory kovu.

Devětasedmdesátiletý František, který tento týden trpěl lehčí chřipkou, vypadal unavený a občas hovořil chraptivým hlasem, poznamenala agentura Reuters.

Pro Františka jsou to letos už třetí Vánoce v čele římskokatolické církve. Kromě mše na Štědrý den ho čeká také tradiční poselství Městu a světu, které z balkonu baziliky svatého Petra pronese u příležitosti svátku Narození Páně o polednách na Boží hod vánoční.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme