Papež Benedikt XVI. se rozloučí s věřícími na Svatopetrském náměstí

Papež Benedikt XVI. se dnes rozloučí s věřícími na generální audienci. Poslední veřejné vystoupení se neuskuteční ve velké aule Pavla VI., ale na náměstí Svatého Petra ve Vatikánu a bude doprovozeno modlitbou. Svůj úřad opustí Benedikt XVI. zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | Foto: Alessandra Tarantino | Zdroj: ČTK

S Benediktem XVI. by se mohlo přijít rozloučit až 200 tisíc lidí. Zejména to budou věřící z římských far, protože papež je také jejich biskupem. Ale přijelo také mnoho skupin věřících ze zahraničí. Audience se zúčastní také početní představitelé států a velvyslanci při Svatém stolci a třeba italští politici.

Náporu lidí budou odpovídat i bezpečnostní opatření - jsou mimořádná, o poutníky se bude starat kolem dvou tisíc policistů, zdravotníků a dobrovolníků. Každý člověk, který chce být na svatopetrském náměstí, musí být kontrolovaný metaldetektorem. Proto se stojí dlouhé fronty, náměstí ale bylo už v osm hodin ráno zpola zaplněné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozloučení papeže s věřícími informuje z Říma spolupracovnice Českého rozhlasu Vědunka Lunardi

Po katechezi, kdy přiblíží pasáž z bible, Benedikt XVI. naposledy požehná věřícím jako papež a po modlitbě nakonec projede náměstím na papamobilu, aby se s ním mohlo rozloučit co nejvíce lidí.

Obvykle mohou účastníci audience nakonec políbit papežův prsten, ale tentokrát tomu tak nebude, z bezpečnostních důvodů, ale také z důvodů čistě praktických. Zato papež přijme ještě zítra v klementinském sále hlavy několika států - mimo jiné také slovenského prezidenta.

Zítra už papež odcestuje do letního papežského sídla v Castel Gandolfo. Vatikánští experti se dlouho radili o tom, jak se bude Benedikt XVI. oblékat po abdikaci – ví se už to, že Benedikt XVI. bude stále nosit bílý, ale jednodušší šat, ovšem nikoli už červené střevíce, nýbrž hnědé boty. Jeho titul nebude emeritní biskup, nýbrž stále Jeho svatost, papež, přesně emeritní papež.

Spekuluje se samozřejmě o tom, kdo by mohl Benedikta XVI. vystřídat na papežském stolci. Podle nejnovějších informací se kardinálové sejdou pravděpodobně v pondělí 4. března, aby se dohodli na datu zahájení konkláve. Podle vatikánského mluvčího kardinálové by mohli začít s volbou nového papeže kolem 10. března.

Vědunka Lunardi, Lucie Výborná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme