Papež František: Zdá se, že mí bratři kardinálové došli až na konec světa, aby našli římského biskupa

Překvapivě rychlé konkláve už při páté volbě zvolilo nového papeže. Dav věřících přivítal bílý kouř z komína Sixtinské kaple s nadšením. Přes hodinu ale čekal, aby se dozvěděl, že na Petrův stolec poprvé po více než 1200 letech neusedne Evropan a vůbec poprvé bude papež z Latinské Ameriky. Novou hlavou římskokatolické církve se stal Argentinec Jorge Mario Bergoglio, který si zvolil papežské jméno František.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Jorge Bergoglio se ve Vatikánu vítá s papežem Benediktem IXI.

Kardinál Jorge Bergoglio se ve Vatikánu vítá s papežem Benediktem IXI. | Zdroj: ČTK

Francouzský kardinál Tauran oznámil s velkou radostí, že máme papeže. Stal se jím argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio a zvolil si jméno František.

Nadšení věřících neznalo mezí, když na balkon baziliky vystoupil sám papež a zcela normálně je pozdravil. A pontifikát pak František začal vtipem:

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru kolem zvolení nového papeže natočil redaktor Ondřej Bouda

„Zdá se, že mí bratři kardinálové došli až na konec světa, aby našli římského biskupa. Ale zvládli jsme to.“

Papež František tak rovnou celému světu ukázal, proč je v Argentině tak populární. Kromě řečnických schopností vede velmi asketický život. Dal přednost bytu před palácem, sám si vaří a do práce jezdí autobusem.

V argentinských ulicích se téměř okamžitě začalo slavit. Jeden z mužů vyjádřil názor mnoha, když řekl, že Bergolio je už teď svatý.

Jihoamerická média zmiňují jednu skvrnu na jinak výtečné reputaci papeže Františka

Číst článek

Jisté je, že František se dokáže přiblížit věřícím i laikům. Jestli ale zvládne zkrotit i římskou kurii a vypořádat se se sérií katolických skandálů, to ukáže teprve čas. Pro začátek poprosil věřící, aby se za něj modlili a dali mu své požehnání.

A místo klasického Amen své první vystoupení opět ukončil civilním pozdravem.

Nově zvolený papež František je mezi věřícími v Argentině velmi populární

Číst článek

Nově zvolený papež František se oficiálně ujme pontifikátu 19. března, na kdy je plánovaná inaugurační mše. František už také krátce po zvolení telefonoval svému předchůdci Benediktovi XVI., který odstoupil v únoru kvůli vyčerpanosti. Oba muži se prý brzy sejdou osobně.

Františka teď čeká vybírání nového sekretáře a dalších členů vatikánské administrativy.

Papež František | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme