Pátrací týmy objevily trosky zříceného airbusu. Našly se i první ostatky pasažérů

Mezinárodní vyšetřovatelé našli část těla a kus sedačky ze zříceného egyptského letounu Airbusu A320. Oznámil to řecký ministr obrany. Trosky letounu byly objeveny 290 kilometrů severně od Alexandrie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypťané pátrají po troskách letadla, které se ve čtvrtek zřítilo ve Středozemním moři

Egypťané pátrají po troskách letadla, které se ve čtvrtek zřítilo ve Středozemním moři | Foto: Ministerstvo obrany Egypta | Zdroj: ČTK

S odvoláním na zprávy z egyptské strany řecký ministr obrany Panos Kammenos řekl, že byla nalezena část těla, sedadlo a také zavazadla, a to jižně od místa, kde dispečeři ztratili s letadlem kontakt.

Vojenské letadlo C-130 hledalo v Egejském moři trosky letadla celou noc. Průzkum se teď podle ministra obrany Kammenose dál rozšiřuje západněji, tedy do oblasti patřící Řecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátrací týmy hledají místo dopadu zříceného egyptského letadla. Ve vysílání ČRo k tématu mluvil letecký publicista Martin Velek

Co nebo kdo za pád stroje může, zatím není jasné. Egyptské úřady se zatím přiklánějí k verzi, že letadlo se stalo terčem teroristického útoku. Technickou závadu stroje spíše vylučují.

Vyšetřovatelé už vyslechli personál, který na pařížském letišti Charlese de Gaulla sloužil, když se letadlo odbavovalo.

Nikdo se však zatím k útoku na letadlo nepřihlásil a také to nevypadá, že by před zřícením letadla nastala na palubě velká exploze – alespoň to vyplývá z amerických družicových snímků.

Pátrání po zmizelém egyptském Airbusu A320 ve Středozemním moři | Foto: ČTK/AP Ministerstvo obrany Egypta

Lodě nyní prozkoumávají místo poblíž nálezu trosek a hledají černé skříňky. Ty by měly napovědět více. Podle leteckého publicisty Martina Velka by hledání nemuselo trvat dlouho. Jakmile jsou objeveny trosky, a je-li to jen den po události, podle proudů by mělo být relativně snadné určit oblast, kde skříňky vysílající signály budou.

„Na to se používají akustická i elektromagnetická čidla, která se většinou tahají za lodí. Nebo vojenské lodě mají samozřejmě sonar – vybavení, které umožňuje nalézt trosky i bez toho, aby se z nich nějaký signál ozýval,“ podotkl Velek.

Do pátrání se zapojují nejen egyptské síly, ale také francouzské, britské, řecké a americké jednotky.

Egyptský airbus se zřítil do Středozemního moře | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme