Pláčeme, ale nebojíme se. Francouzi se vzpamatovávají z největších útoků od konce války

Modlitby za Paříž, svíčky, květiny. Pařížané oplakávají oběti pátečních teroristických útoků, v centru francouzské metropole mezitím stále platí přísná bezpečnostní opatření a radnice lidi vyzvala, aby pokud možno nevycházeli z domovů. V zemi platí výjimečný stav a prezident François Hollande také vyhlásil třídenní státní smutek. Atentáty označil za akt války. K zabití nejméně 129 lidí se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláčeme, ale nebojíme se. Transparent obklopený svíčkami a květinami, které Francouzi spontánně kladou nedaleko míst teroristických útoků v Paříži

Pláčeme, ale nebojíme se. Transparent obklopený svíčkami a květinami, které Francouzi spontánně kladou nedaleko míst teroristických útoků v Paříži | Zdroj: Reuters

„Pařížané zapalují svíčky u pomníku na náměstí Republiky. Jsou tady lidé starší i mladší, často rodiče s dětmi. Nejsou jich tisíce, spíš stovky. Chvilku postojí, potom jdou dál a přijdou další,“ popsal z centra francouzské metropole zvláštní zpravodaj Vít Pohanka.

Francouzi spontánně vyjadřují smutek nad smrtí nevinných obětí pátečních útoků po celé zemi. V samotné Paříži teroristické atentáty vyvolaly opravdu velkou vlnu solidarity.

„Dobrovolní dárci krve stojí v dlouhých frontách před nemocnicemi Georges Pompidou a Pitie Salpetriere. V některých kavárnách jsou k vidění cedulky upozorňující na to, že občerstvení je pro policisty a záchranáře zdarma,“ informoval z Paříže zpravodaj Jan Šmíd.

Ve světě se zvedla vlna solidarity s Francií | Foto: Reuters

Francouzské úřady zatím potvrdily 129 obětí. Mezi mrtvými je mnoho mladých ve věku okolo 20 a 30 let, kteří byli převážně na koncertě v hale Bataclan.

Oběti nejsou jenom francouzské národnosti, zemřeli tam také občané Belgie, Španělska, Portugalska, Rumunska, Británie, Chile, Tuniska, Alžírska, Spojených států, Maroka, Mexika, Brazílie a Švédska.

Francouzská vláda zřídila webové stránky, kde mohou lidé registrovat jména pohřešovaných a informace o nich. Stránky jsou ale velmi často přetížené a těžko dostupné.

K atentátům v Paříži se přihlásil Islámský stát, zemřelo 129 lidí

Číst článek

Dva z pachatelů teroristických útoků v Paříži pocházeli ze Sýrie a do Francie se nejspíš dostali přes Řecko. Oznámila to řecká vláda. Ta prověřuje identitu dalších dvou mužů, které francouzští vyšetřovatelé hledají v souvislosti s atentáty.

Ze sedmi mrtvých útočníků byl nejméně jeden Francouz, policisté ho už identifikovali. U těla dalšího z nich našli egyptský pas. Francouzská policie už také podle mluvčí úřadu pařížského prokurátora zadržela příbuzné jednoho z teroristů.

Svět se zahalil ze solidarity do barev francouzské trikolóry | Foto: Reuters

Ve velké části světa se zvedla vlna solidarity s Francií. Celá řada monumentů se během soboty zabarvila podle francouzské trikolóry, například opera v australském Sydney, berlínská Braniborská brána, dominanty New Yorku nebo Toronta.

V Praze se francouzskými barvami rozsvítila petřínská rozhledna. Na mnoha místech pak lidé zapalovali svíčky a kladli květiny.

Francie se stala terčem násilných útoků | Foto: ČTK

Vít Pohanka, msk, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme