Počet obětí Loveparade vzrostl na 19, Německo je v šoku

Nejméně devatenáct mrtvých, sto těžce zraněných a další stovky otřesených lidí - taková je prozatímní bilance paniky na technoparty v Duisburgu. Kancléřka Merkelová žádá prošetření celého případu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zranění po tragické tlačenici na Loveparade v Duisburgu

Zranění po tragické tlačenici na Loveparade v Duisburgu | Zdroj: ČTK

„Byla to neuvěřitelná panika, chaos, lidé chtěli dovnitř i nazpátek,“ popisuje jeden z účastníků peklo, ve kterém se s tisíci dalších ocitl. 300 metrů dlouhý železniční tunel byl vstupní branou na plochu, kde se odehrávala technoparty. Ucpání davy lidí na obou koncích způsobilo smrtelnou tlačenici uvnitř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Stejskalové o tragédii na Loveparade v Duisburgu

Šéf záchranářů Wolfgang Rabe oznámil novinářům počáteční informace z vyšetřování: „Všechno, co v tuto chvíli víme, je to, že se někteří lidé snažili přelézt zábrany, ale spadli do davu pod nimi. Tím vznikla panika. Párty jsme neukončili okamžitě, protože tím bychom vyvolali jen další chaos.“

Dodal ještě, že někteří účastníci se snažili zkrátit si cestu na párty přes únikové schodiště, čímž následně překáželi lidem prchajícím z tlačenice.

Obavy těch, kteří poukazovali na to, že Duisburg nával lidí nezvládne, se potvrdily v té nejhorší podobě. Účastníků totiž dorazilo mnohem více, než se očekávalo: půl druhého milionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf záchranářů Wolfgang Rabe k tragédii v Duisburgu

Chaos pokračoval po tragédii i přes nasazení bezpečnostních sil dlouho do noci. Vyděšení rodiče vyrazili pro své potomky. Dráhy nasadily stovky zvláštních autobusů i vlaků.

Veřejnost žádá potrestání organizátorů. Těm se akce zcela vymkla z rukou. Pravděpodobně si neuvědomili, co bude znamenat příjezd více než milionu lidí do města se 450 tisíci obyvateli. Už půl hodiny před tragédií signalizovali, že nápor lidí přijíždějících do města nezvládají.

Kritika míří i směrem k policii, která se podle mnohých chovala velmi agresivně a uzavřením vchodu přispěla ke smrtící panice

Obětí může být ještě více

Na pomoc byly povolány stovky policistů a lékařů. Dálnice u místa akce je zcela uzavřena, aby se tam dostaly sanitky a vrtulníky. Nyní zde vniklo provizorní stanové městečko, kde jsou ošetřováni lidé a kde někteří hledají i pomoc psychologů.

Původní zprávy hovořily o deseti mrtvých, podle posledních informací policie je obětí devatenáct. Podle agentur však může být jejich počet ještě vyšší, protože desítky dalších bojují teď o život.

Akce už byla kvůli tragédii ukončena. České ministersvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Technoparty vznikla v Berlíně v roce 1989

Loveparade dlouhé roky patřila k Berlínu. Pořádala se tam od roku 1989. Postupně však rostly náklady a město to stále více zatěžovalo. Před třemi roky se akce ujalo Porúří. Pro nejprůmyslovější oblast Německa to bylo vítanou příležitostí se prezentovat i jako hostitel kulturních akcí.

Postupně se akce konala v Essenu či Dortmundu. Letošní akce je součástí přehlídek a kulturních aktivit, které pořádá Ruhr, tedy Porúří jako letošní Evropské město kultury a příští rok Gelsenkirchen.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme