Podle zprávy české diplomacie Rusko na Krymu porušuje lidská práva

Rusko na Krymu podle české diplomacie porušuje lidská práva. Píše se to ve zprávě diplomatů, kterou má Český rozhlas k dispozici. Podle dokumentu Rusko na poloostrově ihned po jeho anexi zahájilo masové represe proti tamním obyvatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mustafa Džemilev

Mustafa Džemilev | Foto: Wikimedia Commons

Represe podle dokumentu postihují nejen aktivisty, ale i běžné občany. Doslova kritická je prý hlavně situace krymských Tatarů.

Zpráva pochází z loňského léta, zdroje Českého rozhlasu ale potvrdily, že podobné informace do Prahy přicházejí neustále.

O ruských represích mluvil v Bruselu i neformální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co čeští diplomaté v dokumentu vyčítají Rusku, shrnul Ondřej Houska

Říká, že lidé na Krymu mizí beze stopy a následně nikdo nevede vyšetřování, což prý nezažil ani jako disident v dobách Sovětského svazu. Hlavním pocitem lidí na Krymu je teď podle něj každodenní strach.

Podobně situaci vidí i čeští diplomaté v Kyjevě, kteří v dokumentu mluví o případech týrání, bití, zastrašování, zadržování a falešných obviněních, která jsou prý na denním pořádku.

Mírovou cestou zpět k Ukrajině?

Mustafa Džemilev doufá, že se Krym jednou mírovou cestou vrátí zpět k Ukrajině. Vůdce krymských Tatarů chce, aby mezinárodní společenství přitvrdilo sankce proti Rusku.

„Pokud se stav nezmění, budou dál platit sankce, které se týkají jak fyzických osob, tak i entit, které různým podnikatelským i jiným způsobem využívají této nové situace," ujišťuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko podle tajné zprávy českého velvyslanectví páchá na Krymu zločiny. V RI Radiožurnálu o tom mluví ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Jsou to sankce omezení pohybu do Evropy a zmrazení jejich financí v evropských a amerických bankách. Těmito sankcemi se dává najevo, jaký je náš postoj k této věci,“ dodává.

Zpráva českého velvyslanectví volá po tom, aby Rusko neslo zodpovědnost za to, co čeští diplomaté nazývají zločiny na okupovaném území.

Ruskou politiku na Krymu tento měsíc odsoudili i Američané, podle nich jde o „vládu teroru“.

S Ruskem přišly na Krym ruské pořádky. Odpůrci si musí zvykat na represe

Číst článek

Krym | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme