Podplukovník Přerovský je zpět v Praze, v zajetí ruských separatistů strávil 8 dní

Do Prahy přiletěl český důstojník, kterého zadržovali proruští radikálové na Ukrajině. Podplukovníka Josefa Přerovského zajali ve Slavjansku spolu s dalšími pozorovazeli OBSE minulý pátek. Včera separatisté skupinu propustili na svobodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podplukovník Josef Přerovský se v doprovodu Martina Stropnického vrátil do Prahy

Podplukovník Josef Přerovský se v doprovodu Martina Stropnického vrátil do Prahy | Zdroj: ČTK

Armádní speciál dosedl do Kbel lehce před půlnocí. Podplukovníka Přerovského doprovázela i jeho manželka.

Voják řekl, že to pro něj byla těžká zkušenost, pod okny prý bouchaly granáty a slyšet byly i samopaly. Pro jednačtyřicetiletého podplukovníka byly nejhorší první hodiny, kdy měl zavázané oči a svázané ruce.

Nejdřív byli všichni členové OBSE proruskými radikály důkladně zkontrolováni, ti se dívali například i pod vložky bot. Nikdo ale zajatcům fyzicky neubližoval a dostávali prý i pravidelnou stravu. Podplukovník ale přiznal, že spolu s dalšími kontrolory OBSE zvažovali útěk.

Cesta Josefa Přerovského zpět domů vedla společně s jeho šesti zadržovanými kolegy přes německý Berlín. Tam propuštěné rukojmí dopravilo z Ukrajiny letadlo Bundeswehru.

Airbus Bundeswehru s vojenskými pozorovateli z Německa, Polska, Česka, Dánska přistál na letišti Tegel přesně v 21 hodin.

Sedm pozorovatelů OBSE se vrací ze zajetí na Ukrajině domů, už dorazili do Německa

Číst článek

„Jsme šťastní, že můžeme být zpět v Německu a setkat se se svými rodinami," prohlásil velitel mise OBSE plukovník Schneider.

Vojáky přivítala spolková ministryně obrany Ursula von der Leyenová spolu s dalšími kolegy včetně Martina Stropnického.

„Já jsem především rád, že jsou všichni účastníci mise konečně opět ve svobodném světě, protože byly hodiny, kdy se skutečně nevědělo vůbec nic, a mohlo to myslím dopadnout podle všech možných scénářů, včetně těch nejhorších,“ prohlásil Stropnický.

Klára Stejskalová, Anna Maňourová, Karolína Hlaváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme