Policie v Bruselu uzavřela několik oblastí, zřejmě v souvislosti s teroristickou hrozbou

Belgická policie uzavřela několik oblastí v Bruselu. Akce pravděpodobně souvisí s hrozbou teroristických útoků. Nad metropolí také létá několik helikoptér. V Bruselu stále platí nejvyšší stupeň pohotovosti. V pondělí zůstanou zavřené školy i univerzity a nepojede ani metro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie uzavřela několik oblastí v Bruselu

Belgická policie uzavřela několik oblastí v Bruselu | Zdroj: Reuters

Bruselská policie uzavřela několik ulic v bezprostřední blízkosti hlavního bruselského náměstí Grand Place. Není jasné, co je konkrétním cílem operace.

„První spekulace mluvily o tom, že právě probíhá protiteroristický zátah. Ty novější, opět ale je spekulace, mluví o hrozbě bombovým útokem,“ informoval z Bruselu zpravodaj Ondřej Houska.

Bezpečnostní složky vyzývají obyvatele, aby se nepřibližovali k oknům. V hotelích jsou rozmístění vojáci. Belgická policie také žádá uživatele sociálních sítí, aby na internetu nezveřejňovali informace o pohybu policejních jednotek v bruselských ulicích.

Policie v Bruselu uzavřela několik oblastí, pravděpodobně v souvislosti s teroristickou hrozbou | Foto: Reuters

Obyvatelé belgické metropole by se měli podle úřadů dál vyhýbat místům s vysokou koncentrací lidí, jako jsou obchodní centra, nákupní ulice, hromadná doprava a podobně.

Premiér Charles Michel zopakoval, že úřady mají odůvodněnou obavu z teroristického útoku. „Obáváme se stejného útoku, jako byl ten v Paříži,“ řekl. Podle něj by ho skupina teroristů mohla spáchat na několika místech najednou.

Podezřelý terorista na útěku má nejspíš pás s výbušninami, Bruselu hrozí útok

Číst článek

Policie dál pátrá zhruba po desítce lidí, kteří pro zemi podle belgických úřadů představují bezprostřední nebezpečí. Jedním z nich je i Saláh Abdeslam, který se údajně podílel na masakru v Paříži.

Premiér Michel občany ujistil, že policie a tajné služby dělají vše pro to, aby teroristy odhalily.

„Je normální, že lidé mají strach, když vidí, co se stalo v Paříži, v Mali nebo na dalších místech na světě. Důležité ale je strach překonat a snažit se dál žít normálně, ale s určitou mírou opatrnosti,“ vzkázal občanům belgický ministr zahraničí Didier Reynders.

Většina obchodů v Bruselu dnes neotevřela, úřady zrušily trhy nebo třeba nedělní koncerty.

Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme