Policie v Paříži zasáhla proti lidem spojeným s teroristickými útoky. Dva mrtví

SLEDOVALI JSME ONLINE: Francouzská policie dnes na předměstí Paříže od časného rána až skoro do poledne zasahovala proti lidem podezřelým z terorismu. V domě v Saint-Denis policisté obklíčili několik islamistických radikálů. Při zátahu bylo zadrženo sedm lidí. Podle dostupných informací při akci dva radikálové zemřeli. Podle francouzského ministra vnitra lze podobné operace ve Francii očekávat i dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akci v Saint-Denis policie připravovala už od večera. Dům pak obléhala od půl páté ráno.

Kvůli zásahu byly uzavřené okolní ulice, nad městem kroužil policejní vrtulník, nejezdila veřejná doprava a zavřené byly i školy. Lidé pak měli doporučeno nevycházet z domů.

„Ozvaly se výstřely. Volali jsme na policii, ale tam nám řekli, že jde o policejní operaci. Měla jsem jít do školy, ale zůstala jsem doma, protože celá oblast je uzavřená,“ svěřila se francouzské televizi France 24 jedna z obyvatelek čtvrti.

Policejní razie cílila na Belgičana marockého původu Abdelhamida Abaaouda, domnělého strůjce útoků, k nimž ve francouzské metropoli došlo minulý týden v pátek. Zatím není jasné, jestli na místě vůbec byl. O identitě mrtvých a zadržených zatím policie nechtěla mluvit.

Doposud se o Abaaoudovi, kterému belgický soud v létě v nepřítomnosti vyměřil 20 let vězení za verbování bojovníků pro Islámský stát, soudilo, že je v Sýrii. Podezření, že by mohl být ve Francii, získaly úřady na základě sledování a odposlechů.

Při razii zemřeli dva radikálové. Jednoho údajně zabila policejní kulka nebo výbuch, jedna žena na sobě odpálila výbušninu. Podle stanice BFMTV se jednalo o Abaaoudovu příbuznou.

Zraněno bylo také několik policistů a objevily se i zprávy o jednom zraněném kolemjdoucím. Při akci byl také zabitý policejní pes.

Policie při akci zadržela sedm lidí. Tři lidi přímo podezřelé z terorismu, a také obyvatele domu včetně majitele, který radikály ubytoval. Ten tvrdil, že ho požádali o pomoc přátelé a že nevěděl, koho do bytu přijímá.

Zmiňovaný byt se nachází necelý kilometr od Stade de France, kde zřejmě chtěli minulý týden teroristé také zaútočit. Tehdy se jim mezi diváky proniknout nepodařilo, tři atentátníci se však odpálili nedaleko stadionu, přičemž zabili jednoho člověka.

Celkem si páteční teroristické útoky, které se odehrávaly téměř současně na několika místech, vyžádaly 129 obětí a přes 350 zraněných. Přihlásil se k nim Islámský stát.

Policie v Paříži zasahuje proti strůjci útoků | Foto: ČTK

Protiteroristický zásah v Saint-Denis v Paříži. S policisty spolupracují i vojáci, hasiči a další složky | Foto: Reuters

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme