Policisté v Toulouse jsou pod mimořádným tlakem, říká vyjednavač české policie

Okamžiky, které od rána zažívají francouzští policisté, kteří se snaží zatknout podezřelého z vraždy tří dětí a čtyř dospělých v Toulouse a Montaubanu, rozhodně nejsou jednoduché. „Policie je pod mediálním tlakem a její činnost sledují všechny zpravodajské servery v přímém přenosu,“ říká národní koordinátor krizového vyjednávání pro českou policii Miroslav Vymyslický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vozidla v toulouské čtvrti Croix-Daurade

Policejní vozidla v toulouské čtvrti Croix-Daurade | Zdroj: ČTK

Co je v takových chvílích z hlediska atmosféry na místě a psychiky podezřelého pro vás nejtěžší?

Každá taková mimořádná policejní akce přináší napětí a stres všem stranám incidentu. Pochopitelně v případě takto důkladně ozbrojeného pachatele několika vražd je situace ještě závažnější a stres a napětí pochopitelně vyšší.

Co je pak pro vás úkol číslo jedna? Jaké míváte při vyjednávání priority?

Jedním z prvních úkolů je vždycky zklidnit a zpomalit celou situaci a snížit stres a emoce. Jednak na straně osoby, se kterou se vyjednává, ale také na straně policie a vyjednavačů. Snížení emocí u osoby, se kterou se vyjednává, jí také umožní začít racionálně uvažovat nad řešením situace. A tom nám vždycky velice pomáhá.

Podle čeho a jak rychle zkušený policejní vyjednavač pozná, s jakým typem osobnosti jedná?

Není to tak jednoduché. Pro vyjednavače je vždycky nejjednodušší a nejlepší, když má ještě před zahájením vyjednávání o osobě, s níž budou vyjednávat, dostatek informací. To mu umožní vytvořit si předem strategii vyjednávání, kterou potom s dalšími informacemi, které z vyjednávání vyplynou, může upravovat.

Jaké termíny a jaká slova v takových chvílích nesmí padnout?

Kdyby to bylo tak jednoduché a stačilo se naučit několik slov nebo vět, které je třeba při vyjednávání říct, nebo naopak nevyslovit, tak by mohl vyjednávat každý. Jenomže vyjednávání je velice tvořivý proces, který je vždy podmíněn situací a hlavně osobností vyjednavače a pachatele. Takže je možné v tomto konkrétním případě z vyjednávání vyplyne, že se některé skutečnosti nebudou moct zmínit. Skutečnosti, které vyplývají z kulturního, sociálního nebo náboženského zázemí pachatele.

Ondřej Himmer, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme