Portugalská vláda padla

Portugalsko je bez vládního kabinetu. Demisi oznámil premiér José Sócrates poté, co poslanci neschválili další úsporný balíček jeho menšinového kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demisi portugalské vlády oznámil premiér José Sócrates

demisi portugalské vlády oznámil premiér José Sócrates | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Země se tak nejspíše přiblížila situaci, kdy bude muset požádat o pomoc ze záchranných fondů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu - podobně jako to udělaly už dříve Řecko a Irsko.

Debata v portugalském parlamentu byla velmi vyhrocená. Menší levicové strany obviňovaly socialistickou vládu z ožebračování obyvatel. Proti úsporným opatřením se poprvé postavila největší opoziční strana, pravicová sociální demokracie, která je doposud podporovala.

Portugalsko se zadlužuje stále víc - na krytí deficitu státního rozpočtu a dluhu si musí půjčovat za rekordně vysoké úroky. Na úsporná opatření tlačily i některé státy Evropské unie.

V Bruselu se přitom do pátku bude jednat o novém záchranném mechanismu pro státy eurozóny, které se dostanou do podobných problémů. Ve stávajících fondech jsou podle mnoha ekonomů peníze už jen na záchranu Portugalska.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme