Požáry dál ničí Rusko. Mají už čtyřicet obětí

Nejméně na čtyřicet stoupl počet obětí požárů v centrálním Rusku. V sedmi regionech platí výjimečný stav. Tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou, nebo musely kvůli hrozbě své domovy opustit. Úřady nabádají obyvatele ke krajní opatrnosti. Kvůli pokračujícím vedrům je riziko rozpoutání dalších požárů velmi vysoké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin

Do oblastí postižených požáry přijel premiér Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Nejteplejší a nejsušší léto za posledních 130 let proměnilo Rusko v pomyslný stoh slámy. Úřady varují, že každá odhozená sirka či nedopalek mohou rozpoutat další katastrofu. Ruský premiér Vladimir Putin nařídil úřadům chránit sklady zbraní, elektrárny a další strategické objekty.

Až desetkrát víc hasičů povolaly úřady do Sarova u města Nižnyj Novgorod, před plameny střeží tamní jaderné výzkumné centrum. Tisíce lidí připravily požáry o všechno, podle prvních odhadů půjdou náklady jenom na rekonstrukci zničených obydlí do výše kolem čtyř miliard korun. Další škody ruské úřady teprve sčítají, k nejpostiženějším patří ruští zemědělci, kteří přišli o podstatnou část letošní úrody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Kukal mluvil o situaci v Rusku, které ničí požáry

„Rusko ale může zvládnout požár samo bez pomoci ze zahraničí, což neznamená, že by rozsah katastrofy byl malý. Požáry jsou na opravdu velkém teritoriu především na jihu a východě od Moskvy, které má větší rozlohu než Česká republika,“ přiblížil vedoucí ruské redakce Českého rozhlasu 7 Rádia Praha Libor Kukal.

Nedá se tedy předpokládat významné zapojení humanitárních organizací do pomoci postiženým lidem. Občanské sdružení Prague Watchdog navíc tvrdí, že oficiální vstup do Ruské federace znamená pro pracovníky humanitárních organizací byrokratické martyrium a navíc každý cizinec může být vnímán jako potenciální vyzvědač.

Rusko je momentálně nejteplejší zemí Evropy

„Není to jednoduché. V Rusku je spousta projektů mezinárodních nevládních organizací, ale administrativní bariéry jsou tam poměrně velké. Nyní se ale zdá, že Rusko nebude žádat mezinárodní společenství o pomoc a nějak to zvládne svými silami,“ pokračoval Kukal.

Rusové si ale zatím nedokáží s požáry poradit, což může být podle Kukala způsobeno tím, že Rusové mají relativně málo zkušeností s tímto typem přírodní katastrofy. Letos je však Rusko nejteplejší zemí Evropy. V okolí Moskvy už nebyla pět týdnů teplota nižší než třicet stupňů.

Lenka Kabrhelová, Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme