Požáry v Rusku ustupují, úřady ale tají informace

Ruským záchranářům se v posledních dnech podařilo uhasit požáry na území o rozloze 125 tisíc hektarů. Boj s plameny je úspěšný ve volné přírodě, ohně je ale stále víc v přírodních rezervacích a národních parcích. Na šestnácti takových místech je možné napočítat 45 jeho ohnisek. Spor o tom, jestli hoří také území zasažené radioaktivním spadem, vznikl mezi ekology a ruskými úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničená vesnice Mochovoje

Zničená vesnice Mochovoje | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Takových míst měla být podle organizace Greenpeace dvacítka. Údaj potvrdila Federální agentura pro lesní hospodářství. To se ale nelíbilo ministrovi pro mimořádné situaci.

Sergej Šojgu popřel, že by na uvedených místech hořelo a nařídil záležitost prošetřit. Nedlouho poté přestaly webové stránky agentury fungovat úplně, údajně z technických důvodů.

Podle Ruského hydrometeorologického úřadu je úroveň radiace v normě. Ekologové ale bijí na poplach: „Lidé mají ze zákona právo na informace o svém životním prostředí a v době družic je možné jednoduše si ověřit, kde všude hoří.“

A jedním dechem dodávají, že havárii v Černobylu v roce 1986 sovětské úřady přiznávaly také jen velmi nerady a se značným zpožděním, natož, aby informovaly o tom, co radiace způsobuje a jak se před ní chránit.

Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme