Prezident Miloš Zeman nabídl Rusku a Ukrajině českou pomoc při vyjednáváních

Rusko by mělo stáhnout své vojáky od hranic s Ukrajinou, která by se měla soustředit na decentralizaci státu. Shodli se na tom účastníci pražské konference Východního partnerství. Prezident Miloš Zeman mimo jiné řekl, že Česko může hrát roli prostředníka při vyjednáváních mezi Moskvou a Kyjevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman zahájil 15. dubna v Hradci Králové návštěvu Královéhradeckého kraje.

Prezident Miloš Zeman zahájil 15. dubna v Hradci Králové návštěvu Královéhradeckého kraje. | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

„Nabídka by platila pouze v případě, jestliže ji přijmou obě strany, a spočívala by právě ve zprostředkování jednání, která by zabránila eskalaci konfliktu,“ řekl Zeman.

Zeman také popsal, jak by měla aktivita českých diplomatů vypadat: „pendlovali“ by mezi Kyjevem a Moskvou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit Východního partnerství na Pražském hradě sledoval i reportér ČRo Zdeněk Novák

„Ale my už jsme vlastně první dva kroky této mediace svým prohlášením učinili,“ poznamenal český prezident. Na mysli měl doporučení Rusku, aby stáhlo své vojáky z ukrajinského příhraničí a doporučení Ukrajině, aby se soustředila na decentralizaci státu, které zazněly na summitu Východního partnerství.

Státníci prý zvažovali, že Rusko ke stažení vojáků „vyzvou“, nakonec zvolili mírnější „doporučení“.

Dvoudenního summitu se kromě zástupců zemí Východního partnerství, tedy zemí usilujících o sblížení či větší spolupráci s Evropskou unií, mezi něž patří Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžán, účastní i představitelé několika dalších států ze zemí střední a východní Evropy – Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska či Litvy.

Američané by měli využít svůj vliv na Kyjev, vzkazuje Rusko a dál hrozí útokem

Číst článek

Doporučení a nabídka přicházejí z Česka v době, kdy na Ukrajině eskaluje napětí. Na akci Kyjeva proti proruským ozbrojencům, kteří v několika městech na východě země obsadili budovy samospráv, reagovalo Rusko vojenským cvičením u ukrajinské hranice.

Zároveň pokračuje diplomatická přestřelka především mezi Ruskem na jedné a Ukrajinou a USA na druhé straně. Strany se obviňují z vyhrocování krize a nedodržování či dezinterpretace ženevských mírových dohod z minulého týdne.

Východní partnerství | Foto: Český rozhlas

Tea Turková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme