Prezident není druhá vláda, slyšel prý Zeman v Německu. On to popírá

Český prezident Miloš Zeman odjel na dvoudenní zahraniční návštěvu Německa. Jeho první cestu k západním sousedům přitom doprovázejí kritické reakce německých médií na jmenování premiéra Jiřího Rusnoka. Poznámku na stejné téma si údajně neodpustil ani jeho německý protějšek Joachim Gauck. Vyjádřit měl ale zároveň přesvědčení, že se Zemanovi podaří vyřešit českou vládní krizi ve spolupráci s parlamentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman a jeho spolkový protějšek Joachim Gauck před běrlínským zámkem Bellevue

Český prezident Miloš Zeman a jeho spolkový protějšek Joachim Gauck před běrlínským zámkem Bellevue | Zdroj: ČTK

V zemi a v neklidných časech by přímo zvolený prezident měl působit jako moderátor a usmiřovatel. Neměl by být druhou vládou. Při dnešním slavnostním obědě na berlínském zámku Bellevue to Miloši Zemanovi měl říct spolkový prezident Joachim Gauck.

Přátelská rada, nebo ne příliš diplomatické a důrazné upozornění? Oběma způsoby se tato slova dají vyložit. Pokud tedy vůbec zazněla. Prezident Miloš Zeman je podle svého podvečerního vyjádření totiž z úst Joachima Gaucka neslyšel. Zároveň však nepopřel, že by na otázku současné politické situace v Česku vůbec nedošlo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé reakce na politickou situaci v Česku přinesla zpravodajka Klára Stejskalová. Svým pohledem na věc je doplnil komentátor ČRo Radko Kubičko

„A kdo by se neptal? Nicméně není pravdivá informace, že vyslovili kritiku. Dostali informace, které potřebovali, a pak se mluvilo o důležitějších věcech.“

Gauckovy údajné výroky byly ovšem zveřejněny na oficiálních stránkách úřadu spolkového prezidenta a agentury citace přejaly poměrně přesně.

Podle zveřejněného textu Gauck uvedl, že Zeman má jako první občany zvolený prezident České republiky “vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem – aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc“.

Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Kratochvíla jde přesto přesevšechno o důležitý a zároveň neobvyklý vzkaz německého prezidenta do Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

K údajné kritice z úst spolkového prezidenta Joachima Gaucka na adresu Miloše Zemana se vyjádřil ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl

„Není ani příliš relevantní, jestli to doslova zaznělo nebo jestli ta slova vlastně byla jen napsána v projevu, který visel na oficiálních stránkách. Německý prezident chtěl vyslat jednoznačný vzkaz, a to se mu podařilo,“ říká.

Kratochvíl si ale nemyslí, že by se mohlo jednat o jakousi odvetu za Zemanovy výroky o sudetských Němcích. Považuje však za významné, že představitele Německa zajímá, co se u unijního partnera děje:

„Měli bychom si uvědomit, že z velkých zemí Evropské unie jsou němečtí politici jedinými, kteří českou politiku skutečně bedlivě sledují, a to je příležitost, kterou bychom neměli zahodit.“

Vyšachoval parlament, píše o Zemanovi Die Welt

Kroky Miloše Zemana v současné vnitropolitické krizi se každopádně setkaly s kritikou části německého tisku. Podle některých komentářů Zemanovi nestačí povinnosti dané ústavou, podle jiných v současné situaci obešel, nebo jak doslovně napsal Die Welt, vyšachoval parlament.

Německo je poslední ze sousedních zemí, kam po svém zvolení do prezidentské funkce Zeman zavítal. Na berlínském zámku Bellevue se zapsal do pamětní knihy a následně spolu s Joachimem Gauckem absolvovali přehlídku vojenské stráže. Po ceremoniálu s vojenskými poctami se společně odebrali k obědu.

Zeman s Gauckem mimo jiné mluvil ještě o projektech infrastrukturních investic a podle agentury DPA oba státníci zkritizovali Ukrajinu za zacházení s vězněnou expremiérkou Tymošenkovou. Zeman pak pozval Gaucka do Prahy.

Odpoledne si Zeman v doprovodu místního starosty Klause Wowereita prohlédl berlínskou radnici a před pátou odpoledne ho přijala také německá kancléřka Angela Merkelová.

Klára Stejskalová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme