Při brutálním útoku v Londýně zemřel voják. Dva pachatele policie postřelila

Při násilném útoku poblíž kasáren na jihu Londýna odpoledne zemřel asi dvacetiletý voják a nejméně další dva lidé byli zraněni. Policie oba pravděpodobné pachatele postřelila, jeden je v ohrožení života. Vláda incident považuje za možný teroristický útok, premiér David Cameron zrušil jednání s francouzským prezidentem Hollandem v Paříži a svolal vládní krizový výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Londýně zemřel při brutálním útoku voják

V Londýně zemřel při brutálním útoku voják | Foto: Alastair Grant | Zdroj: ČTK

„Dva muži zaútočili na třetího. Máme informace o použití několika zbraní včetně střelných. Na místo záhy přijeli ozbrojení policisté, našli tam muže, který byl poté prohlášen za mrtvého. Dva ozbrojené útočníky policisté postřelili a odvezli je do různých vojenských nemocnic, kde je lékaři ošetřují,“ řekl velitel londýnské metropolotní policie Simon Letchford.

„Policie naléhavě shání všechny dostupné informace o tomto případu, ale máme silné indicie, které ukazují na to, že šlo o teroristický útok,“ prohlásil premiér Cameron.

Čin se odehrál asi v 15:20 středoevropského letního času v londýnské čtvrti Woolwich. Útočníci vykřikovali arabsky „Allahu akbar“, což znamená „Bůh je velký“. Mačetou muže zavraždili a tělo z chodníku odvlekli doprostřed ulice. Policie mluví doslova o běsnění.

Útočníci se vůbec nesnažili uprchnout, běhali po ulici, komunikovali s šokovanými kolemjdoucími a vyzývali je, aby je nafotili a nafilmovali. Přivolaní ozbrojení policisté ze zvláštní jednotky útočníky postřelili, jeden z pachatelů má být v kritickém stavu.

Pachatel pronesl prohlášení londýnskou angličtinou

Televize ITV zveřejnila exkluzivní záběry z inkriminované ulice, na nichž je pachatel - urostlý černoch s čepicí na hlavě, který má ruce potřísněné krví a v levé ruce drží nůž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek mluvil ve Stalo se dnes o brutální vraždě vojáka v Londýně

Web deníku Guardian uveřejnil přepis jeho prohlášení, které údajně pronesl londýnskou angličtinou. Pachatel prohlásil, že jako muslimové museli tento útok provést. Za cíl si vybrali britského vojáka. Omlouvají se ženám, které musely brutální útok vidět, s tím, že ženám v jejich zemích se to děje každý den. Pachatelé také vyzvali Brity, aby odstranili vládu.

V Londýně se sešel krizový štáb Kobra, v němž kromě šéfů silových ministerstev a premiéra zasedají i šéfové tajných služeb. Ministryně vnitra Teresa Mayová se už o situaci nechala informovat od ředitele zpravodajské služby MI5.

Zavražděný voják měl podle očitých svědků na sobě tričko charitativní iniciativy Help for heroes, jež shání peníze pro zraněné britské vojáky, kteří se vracejí z misí v Afghánistánu nebo Iráku.

Celá oblast je hermeticky uzavřená. V Británii vyvolal incident pobouření i šok.


Zvětšit mapu

Jiří Hošek, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme