Proruská 'domobrana' napadla ukrajinskou základnu i několik novinářů, lidi vyhání z bytů

Ukrajinskou pohraniční jednotku na Krymu ovládli proruští ozbrojenci. Dav fyzicky napadl i tamního velitele a rodiny pohraničníků vyhnal z jejich bytů. Množí se i útoky na zahraniční novináře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové proruských sebeobranných jednotek na Krymu

Členové proruských sebeobranných jednotek na Krymu | Zdroj: Reuters

Rozzuřený dav napadl jednotku ukrajinských pohraničníků v obci Ščolkine západně od krymského přístavu Kerč. Proruští ozbrojenci se zmocnili i tamního muničního skladu. Nakonec hrozili zastřelením i rodinným příslušníkům pohraničníků a vyhnali je z jejich bytů na ulici.

Členové takzvané domobrany zaútočili i na tým kameramanů americké agentury AP, kteří chtěli natáčet v centru Simferopolu. Ještě hůře dopadl tým ruského časopisu Russkaja planěta v Sevastopolu, jeho reportéra Pavla Nikulina surově zbili a zranili i další čtyři jeho kolegy.

V pátek večer se Kozáci za podpory ruských vojáků snažili obsadit záložní stanoviště ukrajinského útvaru velitelství protivzdušné obrany v krymském Sevastopolu. Tamní posádka se ale zabarikádovala v jedné z budov kasáren a její velitel po vyjednávání celý incident urovnal. Nakonec se dav stáhnul a místo opustila i dvě ruská vojenská auta s několika desítkami vojáků. Incident se nakonec obešel bez jediného výstřelu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Napjatou situaci na Krymu už téměř týden sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

V Sevastopolu, kde žijí v drtivé většině etničtí Rusové a sídlí tam černomořská flotila, je nálada velmi bojovná. V ulicích, hlavně pak před ukrajinskými úřady, jsou hlídky tzv. domobrany. Hlídají i hlavní komunikaci vedoucí ze správního střediska Simferopolu do Sevastopolu, kde je i kontrolní stanoviště.

Zvláštní zpravodaj ČRo na Krymu Robert Mikoláš si všímá, že město v uplynulých hodinách nabídlo dva zcela rozdílné pohledy. Na jedné straně všichni muži kupovali ženám květiny k Mezinárodnímu dni žen, na druhé se někteří vrhli na ukrajinský útvar i přítomné novináře, které dost těžce zbili.

Většina obyvatel Krymu je proti připojení k Rusku

Ruské jednotky vtrhly na Krym před týdnem. Podle ukrajinské pohraniční stráže jich na poloostrově operuje asi 30 tisíc, Pentagon uvádí 20 tisíc. Pouze 11 tisíc z nich je ale součástí ruské černomořské flotily a na poloostrově působí na základě rusko-ukrajinských dohod, ostatní jsou na poloostrově nelegálně.

Ve čtvrtek krymský parlament prohlásil, že se poloostrov s okamžitou platností připojuje k Ruské federaci s tím, že naopak za okupační jednotky považuje ty ukrajinské.

Rozhodnutí parlamentu by ale měli potvrdit občané v referendu 16. března. Kyjev však opakovaně upozornil, že podle ukrajinské ústavy je konání takového referenda nezákonné. Podle zjištění zpravodaje ČRo je většina obyvatel, včetně etnických Rusů, proti připojení k Ruské federaci.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme