Prorusky i proevropsky orientovaní Ukrajinci poklidně demonstrují v Charkově

Ukrajinský Charkov je jednou z posledních bašt příznivců odvolaného prezidenta Viktora Janukovyče, už i tam ale dorazila vlna proevropských demonstrací. Město – ležící nedaleko ruských hranic, zhruba 500 kilometrů východně od Kyjeva – je teď rozděleno na dva tábory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští protivládní aktivisté požadovali propuštění zadržovaných demonstrantů

Ukrajinští protivládní aktivisté požadovali propuštění zadržovaných demonstrantů | Zdroj: Reuters

Příznivci sesazeného prezidenta chrání na náměstí Svobody sochu Lenina. Oplotili ji a ozdobili transparentem s nápisem Sláva sovětské armádě. Lidé po celé zemi totiž Leninovy památníky ničí coby symbol ruské nadvlády.

Kolem sochy se semklo několik desítek prorusky orientovaných Ukrajinců, kteří odmítají uznat novou vládu. Jsou přesvědčeni, že ze západu země přicházejí fašisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Charkově sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Na druhé straně náměstí se vytvořil místní Euromajdan čítající pár set účastníků. Demonstranti obsadili vchod do radnice a brání místním politikům v práci. Žádají, aby region uznal novou vládu.

Na celé náměstí dohlíží policie, její hlavní starostí je řízení dopravy. Zajišťuje také, aby se k sobě obě strany nepřiblížily. Ty se o to ale ani nesnaží, vše probíhá v poklidu.

Na odvolaného ukrajinského prezidenta Janukovyče vydala policie zatykač

Číst článek

Mezi oběma skupinami se pohybují místní. Většina z nich nechce mít nic společného ani s jednou stranou. Nevěří, že nová administrativa dokáže něco zlepšit, nechtějí ale ani tu bývalou, které vyčítají korupci a špatnou ekonomickou situaci země.


Zvětšit mapu

Ondřej Bouda, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme