Protesty v Německu proti jadernému nákladu se vyostřují

Jízdu vlaku s německým radioaktivním odpadem provázejí násilné střety aktivistů s policejními silami a situace je stále napjatější. „Nechceme násilí, ale debatu o opuštění výroby jaderné energie,“ zněla výzva jedné z německých občanských iniciativ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí.

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí. | Zdroj: ČTK

Vlak s vysoce nebezpečným radioaktivním odpadem se zcela zastavil. Aktivisté blokují trať, snaží se připoutat ke kolejím a narušit je. Někteří mají balíky slámy, kterými koleje blokovaly. Podle očitého svědka dokonce zapálili policejní obrněný vůz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z místa demonstrací informuje zpravodajka Klára Stejskalová

Policie používá obušky, děla, pepřové spreje nebo slzný plyn. Už nyní je několik zraněných, přesný počet však není znám. Střety se odehrávají na několika místech. S tím, jak se náklad přibližuje do Gorlebenu, napětí narůstá.

Několika set tisícová demonstrace se dnes stejně jako včera sešla v Dannenbergu, kde mají být kontejnery Castor s radioaktivním obsahem přeloženy na nákladní vozy. Aktivisté se však snaží transport zcela zastavit. Silnici do Gorlebenu zablokovaly traktory, policie se je snaží odtáhnout.

Greenpeace navíc tvrdí, že jeden z kontejnerů vykazuje změny. Policie a železniční kontrola ale říkají, že se žádné anomálie neobjevily.

Podle vlády je chování aktivistů trestné

Kdy by měl vlak dorazit do cíle, se nedá nyní odhadnout. Vlak má minimálně osmihodinové zpoždění.

Vláda je chováním aktivistů rozhořčena. Náklad musí být do meziskladu v Gorlebenu podle ministra životního prostředí uložen v každém případě. Kancléřka Merkelová považuje chování protiatomových odpůrců za trestný čin.

Opačně se k tomu staví opozice, která je rozezlena rozhodnutím vlády prodloužit životnost jaderných reaktorů a neochotou vládních představitelů připustit na toto téma jakoukoliv diskuzi. Řada opozičních politiků demonstranty podpořila a násilný zásah bude mít zřejmě dohru v německém parlamentu.

Klára Stejskalová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme