Protesty v Turecku sílí, odbory jdou do dvoudenní stávky

Napětí v Turecku sílí. Tamní odbory zahájily dvoudenní stávku. Chtějí tím podpořit neutichající protivládní protesty. Při nepokojích už zemřeli dva lidé. Tvrdé policejní zásahy už kritizovala Evropská unie i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká policie rozhání demonstranty

Turecká policie rozhání demonstranty | Zdroj: Reuters

Dvoudenní stávky se účastní tisíce státních pracovníků. Odbory, které ji organizují, vládu obviňují z teroru. Policie už při protestech pozatýkala stovky lidí.

Ochránci práv v Turecku údajně monitorují na tisíc případů, při kterých se policie k zadrženým chovala nepřiměřeně agresivně.

„Těch skupin, co se přidaly, je více. Jsou to odbory, zastánci sekulárního a pluralitního státu, na Taksimu byli i komunisté. Každodenní činnost v Istanbulu normálně funguje,“ říká česká konzulka v Istanbulu Nora Jurkovičková.

Protivládní protesty by zmírnil podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Emila Souleimanova nějaký konkrétní ústupek od turecké vlády:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Turecku mluvil v Ozvěnách dne Radiožurnálu politolog z Fakulty sociálních věd UK Emil Souleimanov

„Očekávám, že by Erdogan a vláda souhlasila, že Gezi park nechají v současné podobě a nebudou na místě stavět. To by mělo být tím prvním, aby se lidé přestali scházet na ulicích.“

Souleimanov ale zároveň přiznává, že části protestujících to stačit nebude:

„Každopádně nevěřím tomu, že by někdo v turecké vládě věřil tomu, že by demonstrující přivodili pád současné vlády. Pokud vláda ustoupí s parkem, velká část demonstrujících to přijme jako ústup ze strany vlády a pak už bude čas se bavit o budoucím směřování země.“

Podle demonstrujících si premiér Erdogan uzurpuje stále větší moc a jeho vláda začíná být autoritativní. Demonstrace se přitom vzedmuly až ve třetím volebním období, ve kterém Erdogan získal křeslo:

Přehrát

00:00 / 00:00

O tureckých protivládních protestech mluvila v Radiožurnálu česká konzulka v Istanbulu Nora Jurkovičková

„Na jednu stranu se vládnoucí straně AKP podařilo Turecku posílit ekonomiku. Z hospodářského hlediska Turecko vzkvétá, je poměrně nízká nezaměstnanost, lidé mají možnost podnikat, vydělávat si peníze. Vzniká velmi silná střední třída.“

„Na druhou stranu vláda upevňuje autoritářské prvky, které souvisí v neposlední řadě s povahou Erdogana. Tomu se zdá, že pokud se mu podařilo posílit ekonomiku země a politické postavení země, tak je nad zákon. Že si může dovolovat věci, které si nikdo před ním v Ankaře nedovoloval,“ dodává Souleimanov.

Nepokoje napříč Tureckem trvají už několik dní. Začaly přitom malým pátečním protestem proti stavbě v istanbulském parku Taksim. Během víkendu se ale zvrhly v demonstrace proti vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Veronika Sedláčková, Jan Richter, mkp, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme