Rada bezpečnosti OSN se mimořádně sešla kvůli střetům ve Slavjansku

V reakci na násilnosti ve Slavjansku svolalo Rusko další mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Západní mocnosti to ale zkritizovaly. Podle nich se Rusko nesnaží situaci na východě Ukrajiny uklidnit, ale chce naopak dosáhnout rozdělení země.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OSN rezoluce schvalování Libye

OSN rezoluce schvalování Libye | Zdroj: ČTK

Ruský vyslanec Vitalij Čurkyn odsoudil postup ukrajinské armády a Západ obvinil z pokrytectví.

„Pokud se rychle nezastaví kriminální dobrodružství kyjevské kliky, katastrofální důsledky pro Ukrajinu jsou nevyhnutelné. Podporou organizátorů převratu v Kyjevě, kteří spustili protesty, na sebe Spojené státy a Evropská unie berou zodpovědnost za faktické zničení cesty k mírovému řešení krize,“ nechal se slyše Čurkyn.

Moskvu naopak ostře kritizovala americká vyslankyně Samantha Powerová.

„Fakt, že se Rusko rozhodlo svolat toto mimořádné zasedání jako protest, je znamením, že Moskva buď podceňuje zpravodajské služby světové komunity, nebo se snaží na východě Ukrajiny zkopírovat stejnou šarádu jako na Krymu,“ říká.

Powerová uvádí, že tato možnost je sice pobuřující, ale Spojené státy se nenechají oklamat.

V ulicích Oděsy se utkali proruští a proukrajinští aktivisté | Foto: Reuters

Nepokoje mezi proukrajinskými a proruskými demonstranty propukly také na jihu Ukrajiny. Při bojích v Oděse zemřelo nejméně 41 lidí, dalších 170 je zraněno, mezi nimi i policisté a několik novinářů.

Většina přišla o život při požáru v budově odborové organizace. Zapálily ji nejspíše Molotovovy koktejly. Čtyři lidé zemřeli v ulicích Oděsy při srážkách mezi proruskými a proukrajinskými aktivisty. Oděsa vyhlásila třídenní smutek.

Z vyprovokování násilností se vzájemně obviňují obě strany. Na východě země se armáda pokusila ovládnout města, která mají pod kontrolou proruští separatisté.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov řekl, že rusko-ukrajinskou hranici se navíc pokusili překročit ruští sabotéři. Ukrajinské jednotky je ale zastavily.

O situaci na Ukrajině měli telefonicky jednat ministři zahraničí Ruska a Spojených států. Americká strana ale podle agentury Interfax telefonát zrušila.

Viktor Daněk, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme