Rakousko bojuje se sněhovými přívaly, Itálie a Francie se záplavami

Itálie bojuje s velkou vodou. Záplavy ohrožují hlavně město Pisa a Florencii. Stovky tamních obyvatel už muselo preventivně opustit své domovy. Velké vody se obává také Francie. Oproti tomu Rakousko bojuje se sněhem. Rakouské úřady uzavírají některé silnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První vydatné sněžení zasáhlo také Tyrolsko

První vydatné sněžení zasáhlo také Tyrolsko | Zdroj: Reuters

Nejhorší situace je v Korutanech a na východě Tyrolska. Jih Rakouska zažil v lednu nejhorší sněhové a dešťové srážky za posledních sto let.

„Největším problémem je obrovské množství těžkého a mokrého sněhu, který v Korutanech a na východě Tyrolska napadal. Po dlouhé době tam museli vyhlásit nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Mnohé vesnice jsou odříznuté od okolního světa, některé nejsou přístupné ani vrtulníky,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Rakousku Marie Woodhamsová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rakousku sleduje spolupracovnice ČRo Marie Woodhamsová

Už dva lidé v Rakousku zemřeli. Odborníci se obávají deště a dalšího sněžení. Lidé by mohli přijít o střechy, na kterých leží metrová vrstva sněhu. Lidem, úřadům a záchranářům pomáhá i 1200 vojáků. Likvidují popadané stromy a velké vrstvy sněhu.

Lyžaři by měli odložit plány na pobyt ve středisku Nassfeld. „Rozhodně by z pobytu v této oblasti nic neměli, i kdyby se tam dostali,“ varuje Marie Woodhamsová.

Mráz a sníh trápí také země na Balkánském poloostrově, hlavně Srbsko.

Několikametrové vlny ve Francii?

Velké vody se obává Francie. U pobřeží Atlantského oceánu se francouzské úřady připravují na silnou přílivovou vlnu, ta by mohla dosahovat až několik desítek metrů.

Postižena je celá část západního pobřeží. Nejhorší situace je v Bretani. Na pobřeží dosahují vlny až desetimetrových výšek.

Záplavy způsobily přívalové deště poblíž italského Říma. Někteří lidé museli být evakuováni | Foto: Reuters

Některé části měst musely být evakuovány, zejména historická centra. Voda tam sahá do výšky 30 až 40 centimetrů. Problémy se vyskytují i na jihu. To nejhorší ale přijde večer, kdy deště zesílí.

Potíže se záplavami mají i v místech, která bezprostředně s Atlantikem nesousedí. Ve městě Dax, které se nachází na jihu země, se slévá hned několik řek. Problémy hlásí i Bordeaux, kde se v některých místech vylévá řeka Garonne. Problémy by mohly nastat i v jaderné elektrárně Blaye, ležící asi 50 kilometrů severně od Bordeaux.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách ve Francii mluvil zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Zrušena je většina sportovních akcí, především fotbalových a ragbyových.

Se záplavami bojuje také Itálie. Povodňovou pohotovost vyhlásilo už šest regionů. Stovky obyvatel Pisy musely opustit své domovy. Problémy mají i Benátky, kde voda stoupla metr nad normální hladinu moře.

Meteorologové varují před silným větrem, námrazou i ledovkou

Číst článek

Na severu v italských Alpách mění voda formu, ale ne intenzitu. V oblasti Belluna napadl během několika hodin metr sněhu a lyžařské středisko Cortina d'Ampezzo téměř odřízl od světa. Ve velké části Dolomit je zcela paralizovaná doprava a hrozí sněhové laviny. 30 tisíc lidí zůstalo bez proudu.

Sníh a silné deště potrápí Itálii až do pondělka. Materiální škody se proto ještě nepočítají.

V Benátkách voda stoupla metr nad normální hladinu moře | Foto: Reuters

Marie Woodhamsová, Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková, Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme