Řecké politické strany zřejmě čeká klíčové jednání o sestavení vlády

Řecko dnes čeká možná klíčové jednání o sestavení nové vlády. Menší levicová strana Demokratická levice je ochotná podpořit vládu široké koalice. Jejím hlavním úkolem by mělo být zajištění řeckého členství v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Řecku

Volby v Řecku | Foto: Kostas Tsironis | Zdroj: ČTK

Strana ale výměnou za to požaduje zmírnění tvrdých podmínek mezinárodní pomoci zadlužené zemi. O návrhu dnes budou jednat lídři dvou hlavních proevropských stran, tedy pravicové Nové demokracie a socialistického PASOKu.

Demokratická levice chce, aby do vlády vstoupily všechny hlavní politické strany. Tedy i krajně levicová SYRIZA, která v nedávných volbách skončila překvapivě na druhém místě. To se zatím nezdá být pravděpodobné.

Vláda by ale měla většinu i v tom případě, že by ji s podporou Demokratické levice vytvořily jen Nová demokracie a PASOK. Je ale otázkou, jestli je výrazné zmírnění podmínek záchranného plánu reálné. Evropská unie dává najevo, že Řecko musí výměnou za pomoc tvrdě šetřit.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme