Řekové nesouhlasí s kroky vlastní vlády, jsou i proti cizí pomoci

Řecko doufá, že se mu na summitu v Bruselu podaří vyjednat zmírnění podmínek záchranné finanční půjčky. Nový řecký ministr financí Venizelos uklidňoval pouliční demonstrace slibem, že nové daně budou férovější. Řekové ale s dalšími reformami, kterými Unie podmiňuje půjčky, nesouhlasí. Jsou i proti zahraniční pomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty před řeckým parlamentem

Protesty před řeckým parlamentem | Zdroj: Reuters

Každý večer se na náměstí před řeckým parlamentem scházejí tisíce lidí. Jejich hněv je namířen nejen proti vlastní vládě, ale i proti zahraniční finanční pomoci. Modrý plakát vyvěšený před řeckým parlamentem mluví za své: je na něm hákový kříž sestavený ze žlutých hvězd Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž-EU-pomoc-rkc Řeků.mp3

„Jsme proti Mezinárodnímu měnovému fondu i Evropské unii, proti všem těm opatřením, která jsou namířena proti lidem v Řecku. I proti lidem v celé Evropě,“ tento názor patří v Řecku mezi nejčastější.

„Dluh, který Řecko má není ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy nijak zvlášť velký, jen je to velmi drahý dluh," říká další z protestujících.

Podmínky, za kterých dostalo Řecko finanční pomoc, se lidem zdají být nevýhodné. Výměnou za záchranný balíček ve výši 110 miliard eur, musí země zavést řadu úsporných opatření - zvýšit daně, seškrtat státní výdaje a začít s rozsáhlou privatizací. Nic z toho se lidem nelíbí. Zlobí se na zahraniční finanční instituce i vlastní vládu za to, že se řídí jejich pokyny.

Jsou to loutky, zní rozhněvaný hlas ulice. Země je, podle ekonomů, těsně před bankrotem a je zřejmé, že sjednaná finanční injekce nebude stačit. Řecko navíc nejspíš nebude schopné splácet úroky z půjček.

„Abychom mohli nakoupit peníze, musíme platit velké úroky, takže ten, kdo nám chce pomoct, nám vlastně kope hrob. Nejlepší řešení je odepsání dluhu, protože tak jako tak je nedostanou nazpět,“ říká pan Michailis, rodák z Československa.

Řecko doufá, že se mu na summitu v Bruselu podaří vyjednat zmírnění podmínek záchranné finanční půjčky. Nový řecký ministr financí Evangelos Venizelos uklidňoval pouliční demonstrace slibem, že nové daně budou férovější.

Řecko ochromí stávka

Řecké odbory dnes vyhlásily dvoudenní generální stávku. Ta ochromí zemi na začátku příštího týdne.

V úterý bude řecký parlament hlasovat o dalším úsporném plánu, kterým Evropská unie a Mezinárodní měnový fond podmiňují další půjčku. Řekové musí do 15. července dostat celkem 12 miliard eur, což je pátá část z loni slíbených 110 miliard eur, jinak se ocitnou bez finančních prostředků a zbankrotují.

Jaromír Marek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme