Rusko a postsovětské země jsou podle úniků WikiLeaks mafiánské státy

Dokumenty z Wikileaks tentokrát obsahují postřehy o Rusku a některých postsovětských zemích. Dočteme se, že Rusko, ale i Bělorusko a Čečensko jsou mafiánské státy, prolezlé korupcí, země, kde není rozdíl mezi vládou a organizovaným zločinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto.

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto. | Foto: AFP

Podle WikiLeaks to měl letos v lednu říct španělský vyšetřující soudce José "Pepe" Grinda Gonzales. Zabýval se ruským organizovaným zločinem ve Španělsku, v důsledku vyšetřování bylo zatčeno asi 60 lidí.

Ruský premiér Vladimir Putin mezitím v rozhovoru pro CNN reagoval na údajný výrok amerického ministra obrany Roberta Gatese, který měl podle Wikileaks říct, že po ruské demokracii už je veta a že Rusko teď řídí tajné služby.

"Ministr Gates se hluboce mýlí," řekl Putin a dodal, že Rusko řídí řádně zvolené orgány. Zdůraznil také, že Rusko si zvolilo demokracii a že s této cesty nesejde. A ruský premiér dodal, že zveřejňování utajovaných diplomatických depeší je možná politicky motivované, ale že to není žádná katastrofa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávy z WikiLeaks o Rusku hodnotí analytik Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák

„Já bych s panem premiérem Vladimirem Putinem nesouhlasil v tom, že je Rusko řízeno normálními demokratickými institucemi. Ono to tak formálně vypadá, ale sám pan premiér jistě dobře ví, že ty demokratické instituce demokraticky voleny nejsou,“ uvádí odborník na Rusko, komentátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák.

Upozorňuje, že kromě španělského soudce Josého Grindy Gonzalese jsou na WikiLeaks ještě jiné výroky.

Bývalý velvyslanec Velké Británie v Rusku sir Tony Brenton třeba prohlásil, že samozřejmě slyšel mnoho zvěstí o tom, že korupce v Rusku pronikla až do nejvyšších pater. Na druhé straně však pan velvyslance říká:

„Nikdy jsem neviděl konkrétní potvrzení faktů a výčet jmen těch, kteří by byli spojeni se zločinností, ale existují vážná svědectví toho, že někteří lidé v systému ruské moci mohou být zapojeni do zločinné činnosti.“

Nic není ověřeno

„Vidíte, jak je to komplikované. Existují vážná podezření, ale neexistuje žádný přímý důkaz,“ upozorňuje Dvořák

„Protože to jsou depeše diplomatů a diplomacie je konec konců taková noblesnější špionáž, tak tam jsou samozřejmě obsaženy četné pravdy. Objevily se tam věci, které jsme stejně tušili nebo přímo věděli,“ hodnotí dopady informací z WikiLeaks Libor Dvořák

Upozorňuje, že to nejsou žádné oficiální výroky, ale neučesané výňatky z diplomatické kuchyně.

Rusko se podle Dvořáka nemá čeho obávat, protože řekne, že v řadě případů to jsou stejně jenom odhady, které nejsou ověřené.

Komentátor Českého rozhlasu 6 se domnívá, že úniky z WikiLeaks nemohou vyostřit protiamerické nálady.

Kateřina Křenová, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme