Rusko kvůli suchu dočasně zakáže export obilí

Kvůli devastujícím suchům Rusko dočasně zakáže vývoz obilí. Oznámil to premiér Vladimir Putin s tím, že zákaz bude platit od 15. srpna do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požáry v Rusku.jpg

Požáry v Rusku.jpg | Zdroj: ČTK

Cílem opatření není podle Putina na nepříznivé situaci vydělat, ale pomoci ruským zemědělcům, kteří se potýkají s dramatickými důsledky letošního sucha a požárů. Obilí ze státních rezerv se nebude obchodovat na burzách, ale bude distribuováno do regionů s největšími problémy.

Ruská vláda také poskytne zemědělcům dotace a půjčky ve výši 35 miliónů rublů, tedy asi 24 milionů korun. Oznámení Vladimira Putina se okamžitě projevilo na cenách pšenice, které poskočily na dvouleté maximum.

Vysoko se držely i v předchozích dnech kvůli obavám z důsledků požárů. Ty zatím stále neslábnou. Podle ruských úřadů hasiči po celé zemi bojují s téměř 600 ohnisky plamenů.

Rusko je jeden z největších světových pěstitelů pšenice, ječmene a žita. V minulém roce exportovalo čtvrtinu veškeré své produkce.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme