Rusko reagovalo na inauguraci Porošenka s opatrným optimismem

Mírový plán nového ukrajinského prezidenta zní nadějně. Tak reagoval na inaugurační řeč Petra Porošenka ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov. Někteří ruští politici ale Porošenkova slova považují za pouhé deklarace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petro Porošenko se stal novým ukrajinským prezidentem

Petro Porošenko se stal novým ukrajinským prezidentem | Zdroj: Reuters

Inaugurace Petra Porošenka se za Rusko účastnil pouze velvyslanec Michail Zurabov. Jako nadějné označil plány nového prezidenta decentralizovat Ukrajinu, jet na východ a ponechat tamním obyvatelům ruštinu jako jejich jazyk.

Podle Zurabova je ale nejdůležitější zastavit vojenskou operaci. Ruští politici jsou nicméně k novému prezidentovi skeptičtější. Poslanec Michail Jemeljanov ze strany Spravedlivé Rusko prohlásil, že zatím nelze brát Porošenkovy sliby vážně.

Porošenko složil slib prezidenta Ukrajiny. Krym byl, je a bude ukrajinský, řekl v projevu

Číst článek

Upozornil, že Porošenko sice mluvil o svobodném používání ruštiny na jihovýchodě země, neřekl ale výslovně, že svůj rodný jazyk tam lidé budou moci používat i v úředním styku nebo ve škole.

Prezident Vladimir Putin na inaugurační projev zatím nereagoval, zato nařídil pohraniční službě, aby posílila ochranu rusko-ukrajinské hranice a zamezila nelegálním přechodům.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko ve své inaugurační řeči vyzval proruské separatisty, kteří operují na jihovýchodě Ukrajiny, aby složili zbraně.

Zároveň jim nabídnul amnestii a volný návrat do Ruska. Slíbil také, že decentralizuje vládu a přesune víc pravomocí na regionální vlády. Dodal, že Krym byl, je a vždycky bude ukrajinský.

Porošenko chce Ukrajinu dovést do Evropy. Jeho projevu tleskali státníci z celého světa

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme