Rusku a Polsku může hrozit zhoršení vztahů kvůli Čečencům

Rusko a Polsko by se mohly znovu dostat na tenký led ve vzájemných vztazích. Důvodem je tentokrát severokavakzské Čečensko. V Polsku totiž tento týden nevládní organizace pořádají Světový čečenský kongres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani po návratu do vlasti nejsou Čečenci v bezpečí. Války postihly zemi velmi výrazně.

Ani po návratu do vlasti nejsou Čečenci v bezpečí. Války postihly zemi velmi výrazně. | Foto: Gazelle Gaignaire

Kongres má svést dohromady čečenskou exilovou diasporu. Několik jejích přestavitelů je ale na ruském seznamu hledaných osob kvůli terorismu a Moskva už vyslala do Varšavy varování, že bude žádat jejich vydání.

Varšava reagovala před několika desítkami minut. V centru veškeré pozornosti je osoba vůdce čečenských povstalců Achmeta Zachajeva, který žije v exilu v Británii, kde dostal politický azyl. Zachajev oznámil, že plánuje do Polska na kongres čečenské diaspory přijet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kongresu čečenské diaspory v Polsku mluvila v Odpoledním Radiožurnálu Lenka Kabrhelová

Ruské úřady vyjádřily znepokojení a dokonce ho formulovaly jako varování. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko varuje evropské partnery, že se někteří představitelé čečenského ozbrojeného hnutí pokoušejí zorganizovat akce, které podle Moskvy nepomáhají normalizovat situaci na severním Kavkazu.

Polská policie prohlásila, že je připravena zadržet kohokoliv, na koho je vydán mezinárodní zatykač Interpolu. A to se vztahuje právě i na Zachajeva. Ministerstvo zahraničí Polska ujistilo Rusko, že bude kongres monitorovat velice podrobně.

Nicméně připomnělo, že kongres neorganizuje polská vláda. Instituce s ní nemají co do činění a jde o akci nevládních organizací.

Čečensko, Groznyj | Foto: Denis Lemasson

Moskvě zřejmě vadí, že se kongres dotkne několika pro Rusko nepříjemných momentů. Sejde se dohromady čečenská diaspora z celého světa. Mnozí aktivně podporují myšlenku nezávislého Čečenska., kvůli které Rusko dvakrát vedlo s Čečenci válku, při níž zemřely tisíce lidí.

Kongres také chce žádat o vytvoření mezinárodního tribunálu, který by soudil zločiny, kterých se ruská armáda na Kavkaze dopustila. Také chce, aby se objasnil osud více než dvaceti tisíc lidí, kteří se dosud pohřešují.

Polsko i Rusko se obávají, aby kvůli čečenskému kongresu nevznikl diplomatický skandál. A to včetně organizátorů kongresu, kteří se nechali slyšet v polském tisku, že si nepřejí zhoršení vztahů obou zemí. Zjevně se o to snaží Polsko i Rusko. Obě strany v posledních měsících investovaly hodně úsilí do toho, aby napjaté vztahy pozvedly na vřelejší úroveň.

Tento týden mimochodem vyhlásila ruská ambasáda v Polsku, že ještě letos přijede na návštěvu ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme