Ruský soud uznal vinu Chodorkovského

Moskevský soud uznal vězněného ropného magnáta Michajla Chodorkovského vinným v dalším procesu. Kdysi nejbohatší muž Ruska a jeho obchodní partner Platon Lebeděv se podle verdiktu dopustili zpronevěry a praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé čekají na verdikt soudu s M. Chodorkovkým

lidé čekají na verdikt soudu s M. Chodorkovkým | Zdroj: ČTK

Michajl Chodorkovskij si odsluhuje už jeden osmiletý trest za podvod a daňové úniky. Oba muži proces odmítají s tím, že je zmanipulovaný a politicky motivovaný.

Soudce Viktor Danilkin uvedl, že Michajl Chodorkovský a Platon Lebeděv podle soudu vedli kriminální skupinu, která kradla ropu a prala špinavé peníze. Obžaloba žádala pro oba muže dalších šest let vězení, verdikt soudce zatím ale neoznámil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Falkovská.mp3

Čtení rozsudku podle agentur nejspíš potrvá několik dní. Trest má být oznámen začátkem ledna. Chodorkovskému hrozí šestileté vězení.

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos a jeho společník bylido soudní místnosti předvedeni v poutech, oba označují obvinění o za nesmysl. Před budouvou Chamovnického soudu demonstrovalo za jejich propuštění zhruba 200 lidí, nejméně dvě desítky z nich ruská policie zadržela.

Ruští ochránci lidských práv a opozice vyjadřují nad rozsudkem hluboké znepokojení. Podle mnohých je důkazem toho, že v Rusku nefunguje svobodná justice a o soudním verdiktu rozhoduje zkorumpovaná byrokracie.

M. Chodorkovskij a spoluobžalovaný P. Lebeděv v soudní síni | Foto: ČTK/AP

Podle kritiků má nový soudní proces jediný účel – udržet potenciálního politického oponenta co nejdéle mimo hru. Myslí si to i právní zástupce Michajla Chodorkovského Jurij Schmidt, se kterým v Moskvě mluvila naše zpravodajka Lenka Kabrhelová a jejich rozhovor přinášíme na našich stránkách.

Proti novému trestu pro Chodorkovského se už dnes strhly protesty. Před budovu soudu přišlo na tisíc protestujících. Na demonstraci se dostavily i policejní jednotky a protestujícím nakázaly, aby nevytahovali žádné plakáty a nic nevykřikovali. Později zasáhli i těžkooděnci. 20 lidí bylo zatčeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová mluví o procesu s Michajlem Chodorkovským ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Jak proces dopadne, na tom záleží, v jaké zemi budeme žít. Pokud rozhodnutí soudu bude politicky motivované, tak to ovlivní celý další rozvoj. Lidi přestanou věřit na to, že jsou možné nějaké reformy a nezávislé soudnictví,“ říká členka opozičního hnutí Solidarita Nina Falkovská, která se protestu u soudu dnes zúčastnila.

Na druhou stranu je ale podle zahraniční redaktorky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové nutné vidět, že mnozí obyvatelé Ruska dodnes vidí Michajla Chodorkovského jako reprezentanta poměrně divokých devadesátých let, kdy mnozí lidé přišli za kopějku k obrovskému majetku a skutečně se děly věci, které nebyly podle zákona. Podle mnohých lidí jednal v podobných intencích jako oligarchové, kteří přišli k obrovským majetkům.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme