S Václavem Havlem se přijedou rozloučit světoví politici

Na páteční pohřeb Václava Havla přicestuje řada zahraničních politiků. Účast potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a prezident Rakouska Heinz Fischer, ze Slovenska přijedou prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský Hrad

Pražský Hrad | Foto: Filip Jandourek

Spojené státy by mohl reprezentovat prezident Barack Obama nebo viceprezident Joe Biden.

Z Polska přijede prezident Bronislaw Komorowski nebo premiér Donald Tusk. Spekuluje se o účasti německého prezidenta Christiana Wulffa či kancléřky Angely Merkelové. Německá strana má ale účast definitivně potvrdit až zítra kolem 15. hodiny. S největší pravděpodobností přicestuje do Prahy hlava státu.

ČTĚTE TAKĚ: Průvod s Havlovou rakví vyjde ve středu ráno z Pražské křižovatky

Třídenní státní smutek, o kterém rozhodla vláda, začne zítra a potrvá až do pátečního pohřbu.

Poláci skládají hold

Na ambasádě České republiky ve Varšavě je dnes vystavena kondolenční kniha, svůj vzkaz do ní napsal i polský premiér Donald Tusk. Uvedl, že Václav Havel byl pro něho inspirací. Tím, jak si udržoval nadhled, jak byl velmi klidný, ale zároveň si dokázal prosadit svou.

Polský premiér také připomněl velmi blízký vztah Poláků k Václavu Havlovi. Jak řekl Donald Tusk, nezemřel jen veliký Čech, ale svým způsobem také velký Polák a polský hrdina.


„Václav Havel byl pro mě, stejně jako pro celou moji generaci, velmi důležitou osobou. V době, kdy se začala v Polsku na konci sedmdesátých let rodit opozice, byl naším vzorem. Jeho esej Moc bezmocných byla pro nás velkou nadějí," řekl Českému rozhlasu polský premiér. A dodal, že úmrtí Václava Havla je také velkou ztrátou pro Polsko.

Zatím není potvrzené, zda polský předseda vlády přijede v pátek na Havlův pohřeb. Definitivní rozhodnutí padne zítra.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Petr Vavrouška, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme