Separatisti vyzvali ukrajinskou armádu k odchodu z Debalceva beze zbraní

Vedení proruských povstalců vyzvalo ukrajinskou armádu z odchodu z Debalceva. Chce pro ni otevřít tzv. zelený koridor. Ukrajinci by ale měli odejít beze zbraní a vojenské techniky, což je pro Kyjev nepřijatelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci na silnici mezi Debalcevem a Artemivskem (15. 2. 2015)

Ukrajinští vojáci na silnici mezi Debalcevem a Artemivskem (15. 2. 2015) | Zdroj: ČTK

K opuštění debalcevské kapsy vyzval vyjednavač za tzv. Doněckou lidovou republiku Denis Pušilin. Podle jeho odhadů v Debalcevu zůstává prakticky obklíčených asi šest až osm tisíc ukrajinských vojáků.

Dodal, že povstalci považují Debalcevo za své vnitřní území a nehledě na příměří jsou nuceni vojensky reagovat na útoky ukrajinské strany.

Ta ale informovala o ostřelování z pozic povstalců. „Nezákonné ozbrojené formace aktivně vedly palbu, podle našich informací dostali rozkaz dobýt Debalcevo za jakoukoli cenu,“ uvedl mluvčí ukrajinských sil Anatolij Stelmach.

Proruští povstalci 60krát porušili příměří, hlásí ukrajinská armáda

Číst článek

Dnes by podle minských dohod mělo začít stahování těžké techniky z válečné zóny. Ani jedna ze stran ale nechce začít jako první. Obává se, že by toho protivník zneužil k masivním útokům.

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme