Separatisty k nám vozí ruské autobusy, tvrdí obyvatelé východní Ukrajiny

Spojené státy i Evropa vyzývají Ukrajinu, aby zahájila celonárodní dialog a zabránila tak násilnostem a rozpadu země. Kyjev se ale brání, že nemá s kým jednat. Separatisté jsou prý lidé vycvičeni pro bitky, které vozí do měst ruské autobusy. V Charkově si údajně spletli operu se sídlem gubernátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Charkov. Člen speciálních policejních jednotek střeží vládní budovu

Ukrajina, Charkov. Člen speciálních policejních jednotek střeží vládní budovu | Foto: Olga Ivashchenko | Zdroj: ČTK

Údajná místní domobrana zaútočila v Charkově na budovu opery a dožadovala se setkání s gubernátorem. Píší o tom místní novináři. Podle nich je jasné, že se dovezení bojovníci ve městě nevyznali a spletli si operu se sídlem úřadů. Je jasné, že nikdo z místních by takovou chybu neudělal.

Podle pozorovatelů to trochu připomíná ostřelování pražského Národního muzea ruskými jednotkami v roce 1968. Ty tehdy také netušily, že jde o muzeum.

Navíc obyvatelé východní Ukrajiny si stěžují, že útočníky do měst vozí ruské autobusy a většina prý mluví s jasným ruským přízvukem. Přezdívá se jim proto Putinovi turisté. Jsou prý dobře vycvičení pro pouliční bitky a někteří i vyzbrojení. Tito lidé pak pořádají demonstrace, vyvěšují ruské vlajky a vyvolávají násilnosti.

Mezi útočníky jsou ruští špioni, tvrdí tajné služby

Podle ukrajinských tajných služeb jsou mezi útočníky i špioni. Jen za poslední měsíc prý policisté zatkli víc diverzantů a špionů z Ruska než za celou dobu nezávislosti Ukrajiny.

Mezi údajnými špiony je například bojovnice Máša, která se chlubila na sociálních sítích. Od výcviku, přes kontakty i plánované akce a fotky zveřejnila vše. A tak nebyl problém ji zatknout. Další jsou ale mnohem nebezpečnější.

Zadržení lidé u sebe mají často ukrajinské i ruské doklady. Kromě pasů třeba i vojenské knížky, ze kterých lze vyčíst, že byli nasazeni v Čečensku. Často jde o různé pravicové radikály.

Jen od začátku roku nepustili pohraničníci z Ruska na Ukrajinu přes devět tisíc lidí. Ovšem hranice je poměrně propustná, a přes zelenou čáru se tak do země stejně nelegálně dostávají další bojovníci. Včetně špionů ruských tajných služeb, kteří při zadržení měli ve skrýších i zbraně a výbušniny. A měli připravovat odbojové buňky a vyvolávat nepokoje.

Naprostá většina lidí se do nepokojů nezapojuje, rozdělení země si nepřeje a spíš se jen bojí, co budoucnost přinese. „To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti z Charkova a podobné zážitky má v těchto dnech i kolega Martin Dorazín, který je v Doněcku,“ upozorňuje redaktor ČRo Ondřej Bouda.

Samozřejmě se ale podle najdou i politici, poslanci či podnikatelé, kteří jsou spjatí s režimem sesazeného prezidenta Janukovyče a vidí v tom příležitost dostat se opět k moci.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme